Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIVŠI OLT

FOTO Veliki planovi za prostor propale osječke tvornice, pogledajte što bi na njemu trebalo niknuti

Osijek: Predstavljanje urbanističkog rješenja za bivšu ljevaonicu
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/22
02.04.2024.
u 15:29

Predviđeno je 14 stambenih zgrada različite visine s ukupno 500-injak stanova za oko 1600 stanovnika

Derutni prostor nekadašnje Osječke ljevaonice željeza i tvornice strojeva OLT postat će jedinstveni sportski inkubator. Godinama zapuštena površina usred grada, preko puta sveučilišnog campusa, postat će i potpuno novo naselje s približno 500 stanova i s podzemnim garažama, a cijeli revitalizirani kompleks protezat će se na gotovo 6,5 hektara. Predviđeno je to predstavljenim prvonagrađenim urbanističko-arhitektonskim rješenjem za izradu urbanističkog plana uređenja prostora OLT-a.

- Sportski inkubator jedinstveni je projekt kojega još nismo našli ni u Europi ni u svijetu, a na prostoru OLT-a bila je i povjerenica Europske komisije i istaknula je kako ga je EU spremna financirati. Sportski inkubator ojačat će ne samo Osječko-baranjsku županiju, već će pokrivati i cijelu RH, pa možda i susjedne države. Nevjerojatan je broj sportskih talenata u Hrvatskoj, no uglavnom su to individualni projekti obitelji ili individualaca kao takvih koji postižu nevjerojatne sportske rezultate i promiču svoj kraj i zemlju. Nedostaje sustavno stvaranje sportaša, sustavno praćenje mladih ljudi i njihovo usmjeravanje na sport, a što bi trebao ovaj inkubator promijeniti - rekao je ministar obrane Ivan Anušić, a projekt je upravo njegova ideja koju je najavljivao kao osječko-baranjski župan.

Tvorničke zgrade koje su dio industrijske baštine bit će obnovljenje i očuvane, dok će dio kompleksa biti srušen. Planiran je bazenski kompleks sa sportskom terapijom, velika trodijelna dvorana i specijalizirane sportske dvorane sa svlačionicama. Što se tiče stanovanja, predviđeno je 14 stambenih zgrada različite visine s ukupno 500-injak stanova za oko 1600 stanovnika.

- Izgradnju smo organizirali obodno, tako da se svo stanovanje i inkubator nalaze po rubu i definiraju novo naselje, s bitnim ciljem da se oslobodi unutarnja zona, odnosno glavna pješačka os s dodatnim sadržajima kao što su trgovi, sportski tereni, trim staza od 800 metara... Važno je istaknuti i dječji vrtić kapaciteta 200 do 250 djece te trgovačko-poslovni centar. Kolni promet u naselju je minimaliziran da se da prednost pješaku i biciklistima, a parking je pozicioniran u velikoj većini podzemno. Promoviramo korištenje obnovljivih izvora energije kao što su solarna energija i prikupljanje kišnice te organiziranje partera i krovova u smislu urbanih vrtova - pojasnio je osječki arhitekt Ivan Jovanovac, uz kojega su stajale kolege Siniša Bodrožić iz Slavonskog Broda i Filip Šrajer iz Zagreba.

GALERIJA Pogledajte kako bi trebao izgledati prostor na kojem je sada derutna tvornica 

Osijek: Predstavljanje urbanističkog rješenja za bivšu ljevaonicu
1/22

Nakon gotovo 30 godina propadanja, veliki industrijski kompleks bivše Osječke ljevaonice željeza i tvornice strojeva konačno će u rekonstrukciju. Izbor idejnog rješenja za izradu Urbanističkog plana uređenja OLT-a, istaknuto je, prvi je korak do ostvarenja dugoočekivane transformacije ove industrijske ostavštine u modernu, multifunkcionalnu urbanu cjelinu. Na javni natječaj Grada Osijeka, koji je trajao od 5. prosinca 2023. do 1. ožujka ove godine, ukupno je pristiglo devet radova. Izbor je obavilo Društvo arhitekata Grada Osijeka, a prvo mjesto i nagradu od 17 tisuća eura odnio je rad autora Siniše Bodrožića, Filipa Šrajera i Ivana Jovanovca.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić podsjetio je da je idejnom rješenju prethodilo darovanje državnog zemljišta Osječko-baranjskoj županiji, a potom i prošlogodišnja odluka osječkog Gradskog vijeća o izradi urbanističkog plana. - Za raspisivanje arhitektonsko-urbanističkoj natječaja u proračunu smo osigurali oko 70 tiusća eura, kako bismo dobili podlogu za izradu urbanističkog plana. Sada slijedi izrada urbanističkog plana, a smisao svega je da na prostoru nekadašnje tvornice dobijemo održivu, multifunkcionalnu urbanu cjelinu koja će se sastojati od stambenog i sportskog dijela, ali i bivše upravne zgrade tvornice koju ćemo očuvati te koja će također dobiti svoju namjenu – rekao je gradonačelnik.

- Cilj nam je da grad Osijek raste i da ovaj dio grada koji je nažalost dugi niz godina bio zapušten, pretvorimo u moderan urbani dio grada koji će biti privlačan za sve stanovnike grada Osijeka. Osim stambene cjeline, tu su predviđeni i sportska dvorana i zatvoreni bazen, zelene površine, trim staza za rekreaciju i dječji vrtić, uistinu jedno novo naselje, na potezu između Tvrđe i Donjeg grada – dodao je.

POVEZANI ČLANCI:

- Ovo je praktički novi kvart u širem središtu grada Osijeka, gdje je predviđeno oko 1600 stanovnika. U stambenim zgradama predviđen je bazen koji nedostaje gradu Osijeku, sportska borilišta, sportska dvorana, te drugi sportski i kulturni sadržaji, a sve u blizini kampusa koji će dati jednu odličnu cjelinu, pogotovo mladim ljudima i obiteljima. Jedva čekamo vidjeti prve radove i uklanjanje starih objekata, ali i izgradnje novih. Nadam se da će ovaj administrativni dio teći u redu, kao što je do sada protekao – poručio je obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić.

Kada će OLT zaspati u novom ruhu, trenutno nije moguće precizirati. 

Ključne riječi

Komentara 1

ZE
Zeliko
13:53 02.04.2024.

Samo dajte betona. Tu ima prostora za sve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije