Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokazna vježba

FOTO Potres u Varaždinu! Bez brige, tu je GSS

spašavanje (1)
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/5
15.12.2012.
u 11:33

Stradalog muškarca spretno i sretno na nosilima su izvukli na sigurno. Dobro odrađen posao.

U jakom potresu koji je u subotu pogodio Varaždin, prva četiri kata zgrade u Zagrebačkoj ulici 17 urušila su se, a kako zgrada osim stubišta nema nikakve druge izlaze za nuždu, stanari od petog kata naviše ostali su zatočeni. Zbog skučenog prostora oko zgrade vatrogasci nisu bili u mogućnosti pristupiti zgradi pa je u pomoć, po dojavi Centra 112 uskočila Hrvatska gorska služba spašavanja.

“Stanari” bili zatočeni

Iz Centra su dojavili da se na petom katu nalaze dva stanara, te da je jedan ozlijeđen. Iako je scenarij bio realan, radilo se o pokaznoj urbanoj vježbi varaždinske stanice HGSS-a, u kojoj su pokazali koliko tehnike kojima barataju mogu biti ključne za spašavanje ljudi u situacijama kada su druge službe iz raznih razloga nemoćne. Pročelnik varaždinske stanice HGSS-a Ivica Sever tom je prilikom upozorio na probleme koji postoje kod samog projektiranja zgrada.

-Oko ove zgrade parkirani su automobili i postavljene žardinjere pa nema mogućnosti prilaza za vatrogasce - upozorio je Sever. To ipak nije bio problem za dečke iz HGSS-a koji su se uz pomoć posebne opreme i penjačkih vještina, bez problema popeli na peti kat gdje su dvojica “stanara” (pripravnika HGSS-a) čekala evakuaciju. Prvog su, neozlijeđenog stanara, iz zgrade spustili po užetu visoke nosivosti u tzv. peleni, dok su drugog imobilizirali i u nosilima po istom užetu spustili na sigurno. - U našim vježbama uvijek radimo sa ljudima, nikad sa lutkama i svakoj vježbi pristupamo sa maksimalnom ozbiljnošću i osiguranjem - objasnio je vođa vježbe Mario Musulin. Dodao je kako svaki član HGSS-a tijekom svoje obuke prolazi ulogu unesrećenog.

- To je izuzetno važno jer na taj način stječemo dojam kako se unesrećeni osjeća - kaže Mario. Inače, HGSS-ovci su ovu vježbu organizirali kako bi javnost podsjetili kako su u slučaju nužde oni uvijek tu. Samo ove godine imali su oko 40 intervencija. - Naši članovi poprilično su samozatajni, no u bilo kojem trenutku spremni su se ostaviti bilo čega što rade i krenuti u akciju spašavanja - kazao je ponosan na svoju ekipu pročelnik Sever. Varaždinska stanica trenutno ima 17 članova, koji su kao i drugi GSS-ovci - volonteri. Teška godina iza njih Na pitanje što ih motivira kažu kako je to osjećaj sreće kada spoznaju da su spasili nečiji život. Ipak, priznaju, ponekad zna biti jako teško. Sever je podsjetio i kako je varaždinska stanica nedavno izgubila vrlo vrijednog čovjeka - pročelnika Emila Gluhaka, koji je poginuo u Alpama.

- Iza nas jako je teška godina, radili smo u nemogućim uvjetima, no jako smo dobra ekipa i to nas drži - kaže pročelnik Sever. Priznaje i da HGSS muku muči sa financiranjem. - Zakon jasno ne definira obaveze Gradova i Općina po tom pitanju pa nerijetko naši članovi opremu kupuju iz vlastitog džepa - kaže Sever koji se nada da će se s vremenom i to promijeniti i da će se prepoznati važnost varaždinske stanice HGSS-a koja iduće godine slavi 60 godina postojanja. To je uz zagrebačku i splitsku čini najdugovječnijom stanicom HGSS-a u Hrvatskoj.

>>Muškarac za kojim je tragao GSS pronađen mrtav kod Korenice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije