Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMA NADE!!

FOTO Fantastično otkriće gotovo nestale vrste u Poreču: 'Tome nisam svjedočila od 2019. godine'

Foto: Javna ustanova Natura Histrica
1/5
25.11.2023.
u 12:31

Pronađene ličinke periski naselile su kolektore koji su postavljeni na dvije lokacije u podmorju Poreča početkom lipnja 2023., a ovih dana su pregledani i prikupljeni. Do ove godine u Jadranu se redovito najveći broj periski na kolektore hvatao na Brijunima, no ove godine na Brijunima je pronađeno tek nekoliko životinjica.

78 živih malih periski prikupljeno je ovih dana na dvije lokacije u Poreču, što je fantastična vijest obzirom je, do sada, ove godine u cijelom Mediteranu prikupljeno manje od 10 periskica – objavila je Javna ustanova Natura Histrica iz Pule.

- Naše su periske otpremljene u najkraćem mogućem roku u Akvarij Pula gdje su aklimatizirane i gdje će stručnjaci do daljnjeg skrbiti za njih. – ističu iz Nature Histrice dodajući kako je to rezultat suradnje s dr. sc. Slivijom Kipson u projektu "Očuvanje plemenite periske u Jadranskom moru".

Pronađene ličinke periski naselile su kolektore koji su postavljeni na dvije lokacije u podmorju Poreča početkom lipnja 2023., a ovih dana su pregledani i prikupljeni. Do ove godine u Jadranu se redovito najveći broj periski na kolektore hvatao na Brijunima, no ove godine na Brijunima je pronađeno tek nekoliko životinjica.

1/5

Vađenje mladih periski bio je težak posao jer se na površini iznad kolektora ne nalaze nikakve oznake.

- Izbjegavamo postavljanje vidljivih oznaka jer smo imali i neugodnih iskustava gdje bi nam kolektori nestajali tj. bili izvađeni od strane trećih osoba, iako su na bovicama uvijek navedene informacije o uključenim institucijama i tipu istraživanja o kojem se radi. To nam se npr. desilo s kolektorima postavljenim u uvali Škar kraj Šibenika ili otoku Kaprije, navodi Silvija Kipson.

Dodatna dobra vijest je i da je jedna pronađena periska već dosta narasla.

- Njena procijenjena duljina ljušture je između 4-5 cm, čemu nisam svjedočila još od 2019., dakle godinu dana prije masovnog pomora periski u sjevernom Jadranu, navodi znanstvenica koja dodaje kako je pred 78 živih malih periski veliki teret repopulacije ove vrste u Mediteranu.

Rezultati ovog istraživanja potvrđuju da još uvijek u Jadranu ima odraslih, spolno zrelih jedinki koje su se uspjele razmnožiti u uvjetima dramatično smanjenih populacija, što je velik izazov s obzirom da do oplodnje dolazi u stupcu morske vode - dakle muške i ženske spolne stanice se moraju sresti u "velikom plavetnilu".

Nesvakidašnje u Puli: Nakon kupanja pokupila smeće, a onda je doživjela veliko iznenađenje

 

Ključne riječi

Komentara 2

SK
SkvikiZg
12:46 25.11.2023.

Ko klinci smo ih vadili iz mora i nosili u koferima doma. Danas sa mojih 78 godina i kad čitam ovo mi dojde da plačem ko malo dijete.

Avatar razmaknica
razmaknica
12:57 25.11.2023.

Žalosno je kada čovijek misli da nešto može i da popravlja po prirodi...Za prirodu smo kao vrsta najveće zlo na planeti.....makni čovjeka i priroda će se sama popraviti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije