Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glasovali i ukrajinci

FOTO Drugi dan izbora u Rusiji: Aktivistima stizale prijeteće poruke

Russian presidential candidate Slutsky casts his ballot in Moscow
Foto: EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS
1/22
16.03.2024.
u 21:35

Velik pritisak vrši se i na Ukrajince na okupiranim područjima Ukrajine da glasaju, što međunarodno pravo ne priznaje

U Rusiji su u subotu nastavljeni predsjednički izbori u sjeni rata u Ukrajini i isključene oporbe te uz prijetnje Putinovim protivnicima. Do poslijepodneva drugog od tri dana glasanja, odaziv birača bio je veći od 50 posto, po središnjem izbornom povjerenstvu. Međutim, promatrači su ukazali na dokaze o prijevarama i manipulacijama.

Na državne službenike se na primjer vrši pritisak da masovno glasaju. Stotine podzeća objavile su na društvenim mrežama skupne fotografije svojih zaposlenika ispred birališta. Putinovi protivnici, prije planiranog prosvjeda u nedjelju, rekli su da su dobili prijeteće poruke. Građani koji bi mogli podržati prosvjed dobili su upozorenja na mobitelima. 

Russian presidential candidate Slutsky casts his ballot in Moscow
1/22

"Neovisno o tome što podržavate ideje ekstremističkih organizacija, sretni smo što ćete glasati u Moskvi", glasi jedna takva poruka, po portalu Meduzi. Građane se pozivalo također da sudjeluju na izborima "mirno" i "bez redova i provokacija". Ne zna se tko stoji iza tih poruka na Telegramu i Signalu niti kako su birani primatelji.

Ruski oporbeni aktivisti pozvali su ljude da se okupe na svojim biralištima u nedjelju u podne. Do 16 sati u Moskvi je glasalo više od polovice birača, rekao je zamjenik predsjednika izbornog povjerenstva Nikolaj Bulajev, a prenio Interfax.

POVEZANI ČLANCI:

Velik pritisak vrši se i na Ukrajince na okupiranim područjima Ukrajine da glasaju, što međunarodno pravo ne priznaje. Glasanje traje do nedjelje navečer. Očekuje se da će ruski predsjednik Vladimir Putin dobiti peti mandat. 

Komentara 8

SE
Serengeti
11:17 17.03.2024.

Piše u članku da se aktivistima prijeti. Dalje u članku možemo pročitati da je jedna od prijetnji da sudjeluju na izborima "mirno" i "bez redova i provokacija". Stvarno nepojmljiva prijetnja 🤣😂

SE
Serengeti
10:26 17.03.2024.

Na izborima u Rusiji su prisutni međunarodni promatrači koji govore da ljudi rado izlaze na izbore i da nema prisiljavanje. Njihove izvještaje možete vidjeti na društvenim mrežama.

KA
karlovacko
11:45 17.03.2024.

Zivio gospodin Putin,nada svijeta. U bolju,slobodnu,sigurnu i mirnu buducnost sa najvecim i najboljim covjekom kojeg je ikad svijet imao. Slava velikanu Vladimiru.Putinu.Slava svima na medijima koji se bore za njega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije