Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA TENERIFIMA

Izazvao dramu: Svećenik pripremao crkvu za Uskrs pa napravio nešto što je razbjesnilo vjernike

Foto: Facebook/Hermandad de Ntra. Sra. del Buen Viaje - El Tanque
1/3
14.03.2024.
u 16:40

Cijeli incident se dogodio u crkvi sv. Antona Padovanskog u mjestu El Tanque koja je bila izgrađena još u 16. stoljeću, ali je u 18. bila ponovno izgrađena nakon što je bila uništena u erupciji vulkana 1706. godine

Svećenik na španjolskim Tenerifima našao se na udaru kritika nakon što je slučajno dao prebojati freske stare 300 godina na župnoj crkvi, uoči priprema za Uskrs. U cijelu situaciju se uključila i lokalna policija nakon što je ovaj potez razbijesnio mještane, a za sve se svećenik i ispričao. 

Cijeli incident se dogodio u crkvi sv. Antona Padovanskog u mjestu El Tanque koja je bila izgrađena još u 16. stoljeću, ali je u 18. bila ponovno izgrađena nakon što je bila uništena u erupciji vulkana 1706. godine. Freske su bile otkrivene još prije dva desetljeća te su bile prebojane zaštitnim slojem boje kako bi se očuvale. Héctor Lunar, svećenik koji je na Tenerife prebjegao iz Venezuele zbog prijetnji jer je kritizirao tamošnji režim, objasnio je kako nije znao da su te freske i zaštićene. 

Buenas tardes a todos. Con un poquito más de calma, aunque igual de indignados y preocupados que ayer, queremos...

Objavljuje Hermandad de Ntra. Sra. del Buen Viaje - El TanqueČetvrtak, 7. ožujka 2024.

- Žao mi je i ispričavam se svima. Nitko mi nije rekao za to. Ja sam samo htio dodati jedan sloj boje kako bismo se pripremili za Sveti tjedan - objasnio je za lokalne novine, prenosi The Guardian. Dodao je i kako je saznao za status crkve tek sada. 

- Ako me žele kazniti, to bi trebali i napraviti. Moja je bila greška što se ranije nisam informirao o crkvi sv. Antuna Padovanskog. Htio bih se ispričati vlastima i vjernicima El Tanquea. Moja namjera nije bila uzrokovati nikakvu štetu, već sam htio samo unaprijediti crkvu. Jako mi je žao - dodao je. 

POVEZANI ČLANCI:

Stručnjaci sada pokušavaju vidjeti daju li se zaštićene freske spasiti. Mještani su u međuvremenu prihvatili njegovu ispriku, iako se ranije tražio njegov premještaj, no i dalje ne razumiju kako nije znao da je crkva zaštićena. 

- Možemo se samo nadati da će se sve vratiti na staro. No moramo pričekati na izvješće kako bismo vidjeli kolika je šteta, nadamo se da će se sve popraviti - poručio je gradonačelnik.

>> FOTO Raskošna imanja u Hrvatskoj: Posjećivali ih velikani, a sada propadaju

1/41
Ključne riječi

Komentara 1

TI
Tinček
14:27 15.03.2024.

Nije znao i nije ga baš bilo briga. Udri bijelo po slikama. Ne razumijem..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije