Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA TEHNOLOGIJA

FOTO Britanci testirali moćni laserski sustav DragonFire: 'Ovo će revolucionarizirati bojište'

Foto: Britansko ministarstvo obrane
1/2
19.01.2024.
u 20:54

Oružje karakterizira i vrhunska preciznost, objavilo je ministarstvo, a svoju uspješnost pokazao je i na testiranju na poligonu Hebridi u sjeverozapadnoj Škotskoj

Britanska vojska po prvi puta je testirala svoju najnoviji sustav lasera koji se planira koristiti protiv zračnih meta. Ovaj moderni sustav naziva ''DragonFire'' koristit će se kako bi doslovce rezao kroz dronove koji se nalaze u zraku, a samo jedno ispaljivanje lasera koštat će vojsku oko 10 funti. 

Britansko ministarstvo obrane izrazilo je zadovoljstvo što će u budućnosti moći koristiti takvu tehnologiju, a objavili su kako DragonFire ''može upasti u bilo koju vidljivu metu brzinskom svjetlosti''. Oružje karakterizira i vrhunska preciznost, objavilo je ministarstvo, a svoju uspješnost pokazao je i na testiranju na poligonu Hebridi u sjeverozapadnoj Škotskoj, prenosi BBC.

Na vježbi koja je održana DragonFire je uspio uništiti dronove koji su se nalazili na udaljenosti od nekoliko kilometara. Ovakva tehnologija u budućnosti bi mogla i smanjiti ovisnost o ''skupom streljivu'', mišljenja je Ministarstvo jer ispaljivanje lasera od 10 sekundi smatra se jednakim kao i korištenje običnog grijača tijekom jednog sata. Velika prednost ovog oružja je i to što će se njime moći smanjiti kolaterna šteta koja može nastati običnim streljivima. 

- Ova vrsta vrhunskog oružja ima potencijal revolucionirati bojni prostor smanjujući oslanjanje na skupo streljivo, a istovremeno smanjuje rizik od kolateralne štete. Ulaganja s industrijskim partnerima u napredne tehnologije kao što je DragonFire ključna su u svijetu velikih sukoba, pomažući nam da održimo prednost u borbi i zaštitimo naciju - poručio je ministar obrane Grant Shapp.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Britansko izvješće o brodu pogođenim projektilom istočno od jemenskog Adena

Komentara 8

ST
Startrack
21:32 19.01.2024.

Stase ceka. Poslat u Ukrajinu dase testira na Rusima.

VJ
Veli Jože
20:26 20.01.2024.

Bliže se ratovi zvijezda bez filma.

Avatar Foton
Foton
04:55 20.01.2024.

Praktična stvar! Ne trebaš nositi metke, rakete, granate, a imas boeskonacni broj hitaca, za nikakove pare

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije