Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Društvene mreže

Fotke s travom i cugom na fejsu gleda i vaš šef!

\'A Facebook page is displayed on a computer screen in Brussels April 21, 2010. Over the past six years, social networking has been the Internet\'s stand-out phenomenon, linking up more than one billi
Reuters/Pixsell
12.06.2011.
u 13:01

Čak svaki drugi poslodavac provjerava radnike na internetu.

Dvaput razmislite o objavama na zidu društvene mreže na kojoj ste aktivni. Gotovo svaki drugi poslodavac priznaje da provjerava profile kandidata na društvenim mrežama, a čak ih 40% ondje nalazi nekorektne sadržaje. S druge strane, tek 14% posloprimaca priznaje da ima i takvih sadržaja. Pod “nekorektnim”, 29% šefova smatra provokativne informacije i fotografije na koje su naišli, a bilo je tu i 14% negativnih komentara o bivšim poslodavcima, kolegama, čak i o klijentima. Naši su se šefovi u 17% slučajeva, kako kažu, uvjerili da im zaposlenici uživaju ne samo u alkoholu nego i u drogama, zahvaljujući fotografijama na profilima. Gotovo je svaki treći poslodavac zbog toga porazgovarao sa svojim podređenim, a njih 7% dalo je opomenu pred otkaz ili drugu službenu sankciju. Čak u 40% slučajeva neprikladan je sadržaj utjecao na odluku o nezapošljavanju kandidata.

– Poslodavac ima slobodu doznati što više informacija o kandidatu da bi prosudio je li pouzdan, a zaposleni mora biti svjestan da je zadnja stvar neoprezno pisati po Faceu ili Twitteru o svom poslu – kaže Goran Bakula, glavni gospodarski savjetnik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

 

Ključne riječi

Komentara 5

HR
hr76
13:33 12.06.2011.

NE PIŠITE GLUPOSTI! Kako može gledat ak su postavke privatnosti \"Friends Only\" a on nam nije u frendovima? Pa Face nije oglasnik da možeš doznat sve o svakom bez valjanog sudskog naloga.

DA
damba
14:07 12.06.2011.

Ha ha ha malo senzacionalizma ne škodi.Vjerojatno i sam novinar nema pojma o FB-u i sl stranicama niti ima pojma o tome da svoju privatnost slike i ostale slične stvari možeš ograničiti tko če gledati i kada.

EA
earindis
14:23 12.06.2011.

Samo idiot takve slike ( ako ih već uploada ) ne stavlja pod zaštitu dakle \"friends only\", a i tada ima opcija da isključite prijatelje za koje ne želite da vide slike. Isto vrijedi i za statuse, informacije... malo treba proučiti \"privacy settings\". Izglad da puno ljudi + autor članka ne zna za to :/

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije