Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Forumaši branitelji u svojoj udruzi ne žele stranke i politiku

U Taborištu su se na osnivačkoj skupštini okupili branitelji iz cijele Hrvatske, koji su uključeni u rasprave na stranici www.braniteljski-forum.com.
08. lipnja 2010. u 07:20 1 komentara 16 prikaza
'branitelji1_anp_sis_070610'
Foto: ''

S internetskog portala www.braniteljski-forum.com potekla je, kroz brojne rasprave, ideja o ujedinjenju hrvatskih branitelja, stradalnika Domovinskog rata i ostalih korisnika prava iz Zakona o braniteljima. Osnivačka skupština Udruge hrvatskih branitelja 1990.-1996., za cijelu Hrvatsku (UHB 1990.-1996 HR), održana je tako napokon u nedjelju u Taborištu pokraj Petrinje, na godišnjem susretu suboraca, prijatelja forumaša s interneta, okupljenih iz svih krajeva Hrvatske.

– U udrugu je slobodan pristup dragovoljaca, veterana, vojnih invalida, maloljetnih dragovoljaca, roditelja, djece, udovica i ostalih ratnih stradalnika, od Iloka do Dubrovnika. Nismo konkurenti ni jednoj sličnoj udruzi. Naš je cilj efikasnija zaštita statusa i jače promicanje interesa članova udruge i drugih stradalnika iz Domovinskog rata. Kod odlučivanja treba nas se pitati, dogovoriti, usuglasiti – kaže predsjednik UHB 1990.-1996., umirovljenik 2. gardijske brigade Grom Kristijan Fereža Crni iz Đurđevca, gdje je ustanovljeno i sjedište udruge.

Osnivanje podružnica, ogranaka i klubova zadaća je koordinatora, a prvi su imenovani Boris Horvat-Wheitdd iz Splita, zadužen za Dalmaciju, i Mladen Sigur Sigi iz Hrastovice, za područje Siska, Petrinje i Banovine.

– Naša udruga nije vezana uz politiku i nijednu stranku. Želimo da nas političari slušaju i uvažavaju, a ne mi njih. Na žalost, u Petrinji, primjerice, predsjednik udruga sjedi u političkim tijelima, zbog čega je našoj organizaciji već prišlo petnaestak nestranačkih članova – rekao je Mladen Sigur.

Članovi nove udruge najavljuju da će oštro istupati prema svim strankama i svim državnim institucijama koje dovode u zabludu i manipuliraju građanima govoreći kako su branitelji teret društva.

– Po potrebi organizirat ćemo javne prosvjede uz upoznavanje prave situacije u braniteljskoj populaciji - važne ciljeve, unijete u jednoglasno usvojen njihov statut – prenosi dopredsjednik udruge Goran Horvatović Kuna iz Našica.

- Glasovanjem u anketi na našem internetskom forumu očitovat ćemo za ili protiv javne objave registra branitelja, uz brisanje svih osoba kojima ne pripada taj status. Tražimo ukidanje povlaštenih i objavljivanje mirovina stečenih po načelu komunizma i antifašizma, te javno objavljivanje popisa neprijateljskih postrojba i njihovih pripadnika koji su se borili u Republici Hrvatskoj, na skupštini je rekao tajnik Dražen Šemovčan Šeki iz Đurđevca.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • Avatar BEBEK 2
    BEBEK 2:

    Stvarno neznam zasto bi pravi i istinski branitelj bio protiv objave spiska , a to, sto bi vi htjeli da se javno objavi i spisak nas \'\'cheda\'\', nema ni tu problema ... Mene nikad nije nit ce bit sram reci ... prikaži još! da sam bio pripadnik tih, za vas, \'\'paravojnih formacija\'\'. Ne osecam se ni malo kriv, ja naj bolje znam da li sam i sta sam lose ucinio bilo kom Hrvatu, po tom pitanju savjest mi je kristalno cista, eto srece da su svi bili ko i ja u ratu, ... Danas nicija majka nebi isla na groblje i naricala ...