Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRZA REAKCIJA

Fond: Zaposlit ćemo 40-ak radnika Salonita, ostali idu u mirovinu!

salonit
Nino Strmotić/VLM
29.01.2010.
u 08:01

Jučer su zaposlenici zaprijetili novim prosvjedima, što je pokrenulo institucije. Fond je osigurao zapošljavanje njih 40-ak, a HZMO odlazak u mirovinu ostalih 90. Za obeštećenje zbog rada s azbestom HUS treba dati prijedlog Vladi

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo u četvrtak je bio u Splitu, gdje je s glavnim povjerenikom HUS-a za Dalmaciju Jozom Marićem dogovoro da će na na sanaciji Mravinačke kave i zbrinjavanja azbestno-cementnih cijevi iz kruga tvornice biti angažirano 40 bivših radnika Salonita koji ne odlaze u mirovinu, a zdravstveno su sposobni i osposobljeni za rad na siguran način.

- Ovim dogovorom ispunjena su jamstva o zapošljavanju koje je predsjednica Vlade Jadranka Kosor dala bivšim radnicima Salonita, istaknuto je iz Fonda.

Na sastanku je bio i Milenko Popović, ravnatelj Uprave za mirovinsko osiguranje. Zaključeno je kako je Vlada ispunila obećanje koje se odnosi na donošenje Zakona o dopunama Zakona o uvjetima za stjecanje prava na starosnu mirovinu radnika profesionalno izloženih azbestu. Temeljem toga, radnicima koji su radili u tvornicama gdje je azbest korišten kao sirovinska osnova u proizvodnji mirovina je uvećana za 26 posto, čime su izjednačeni s ostalim umirovljenicima. Mirovinskom osiguranju već je prijavljeno 90-ak bivših radnika Salonita koji odlaze u mirovinu pod tim povoljnijim uvjetima.

Također je istaknuto da će se krenuti u utvrđivanje kriterija za isplatu obeštećenja te da će HUS mjerodavnim tijelima državne uprave predložiti kriterije na koje bi se to obeštećenje odnosilo, uz uvjet da se pri izračunu obeštećenja vodi računa o svemu što je Vlada putem Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost već uložila putem angažiranja radnika na sanacijama.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
13:17 29.01.2010.

Zatvorite salonit ,ljudima dajte poštene otpremnine i pošaljite ih u mirovinu,salonit je firma koja samo nastavlja trovati taj narod koji živi u okruženju!Bit če manji trošak za zdrastvo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije