Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Fond daje do 35.000 kuna za nabavu kotlova na biomasu

Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša, najavio je za iduću godinu novi natječaj koji će uključivati i solarne sustave
29. studenoga 2018. u 11:12 1 komentara 412 prikaza
Dubravko Ponoš
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje ugradnje sustava za obnovljive izvore energije u obiteljskim kućama dosad je stiglo 320 prijava. Javni poziv vrijedan 12 milijuna kuna objavljen je krajem listopada, a u Fondu kažu da će biti otvoren do konca ove godine ili do iskorištenja sredstava. Vrijednost dosad pristiglih prijava je oko 8,5 milijuna kuna.

Emil Tedeschi Porezna olakšica Tedeschi nagrađuje radnike s 4600 kn plus 1500 kn božićnice i 600 kn dara za djecu

U Fondu objašnjavaju da je ovisno o području gdje se nalazi obiteljska kuća moguće dobiti poticaje u rasponu od 40 do 80 posto, odnosno maksimalno do 35 tisuća kuna s PDV-om za ugradnju sustava na biomasu ili do 45 tisuća kuna s PDV-om za sustave s dizalicom topline.

Uvjeti za dobivanje sredstava su da obiteljska kuća ima građevinsku dozvolu, više od 50 posto bruto podne površine namijenjene za stanovanje, ima najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 četvornih metara. Uz instalaciju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, Fond će vezano za to sufinancirati i izradu glavnog projekta te stručni nadzor.

Prema dosad pristiglim prijavama, sufinanciranje kotlova na biomasu odnosno drvo ili pelete traži 86 posto građana, a dizalicu topline njih 14 posto.

Makedonija Makedonija U političkom su paklu, ali za investitore su raj

– Građani čiji zahtjevi budu potpuni i prihvaćeni na adresu će dobiti Odluku o sufinanciranju i ugovor te imaju rok od 12 mjeseci za ostvarenje svog projekta – objašnjavaju u Fondu.

Ističu i da u dogovoru s dobavljačem opreme i radova građani troškove mogu podmiriti u potpunosti i tražiti nadoknadu ili mogu podmiriti samo svoj udio, a Fondu dostaviti Ugovor o ustupanju potraživanja, kako bi udio Fonda bio isplaćen direktno dobavljaču opreme i radova. Iz Fonda najavljuju i da će sličan poziv ići tijekom prve polovice iduće godine te će, nakon što se donese potrebna zakonska regulativa, građani uz kotlove na biomasu i dizalice topline moći dobiti sredstva i za solarne sustave.

Pogledajte novouređeni Trg žrtava fašizma:

'Mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, preuzeo ju je strah
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
  • rightside:

    dajte da to vrdoljak vodi..))) mozda mu zena opet zaradi kakvih pisljivih desetak miliona,,))))))