Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tehnika budućnosti

Fluorescentni otisci prstiju rekonstruirat će zločine

otisak prsta
Reuters/Pixsell
03.07.2013.
u 21:45

Usprkos nekoliko tehnika koje se već koriste, samo 10 posto otisaka prstiju sa mjesta zločina su dovoljno dobre kvalitete kako bi se mogli koristiti na suđenjima.

Znanstvenici su predstavili novi sustav za prikazivanje \"skrivenih\" otisaka prstiju na mjestima zločina pomoću kojeg se nadaju da će više zločinaca završiti u zatvoru, piše BBC.

Usprkos nekoliko tehnika koje se već koriste, samo 10 posto otisaka prstiju sa mjesta zločina su dovoljno dobre kvalitete kako bi se mogli koristiti na suđenjima. Tehnika se temelji na fluorescentnim kemijskim \"oznakama\" i funkcionira na metalnim površinama, što znači da će se moći koristiti na noževima, pištoljima ili čahurama.

Profesor Robert Hillman sa Sveučilišta u Leicesteru je kazao da, iako tehnika funkcionira samo na metalnim površinama, to je vrlo bitno za forenzičare, a posebno se to odnosi na najteže zločine.

Za razliku od postojeće tehnike u kojoj se koristi prah u bojama koji se \"priljubi\" uz masni trag koji ostavlja prst te pokazuje kontrast u boji u odnosu na površinu, nova tehnika pokazuje otisak prsta tako što \"koristi\" činjenicu da njegovi rubovi ne provode elektricitet.

>>Sony patentirao tehnologiju koja prepoznaje otisak prsta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije