Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'21. stoljeće moglo bi biti gore od prošlog'

Hartmann u Sloveniji boravi predstavljajući slovenski prijevod svoje nove knjige "Zviždači", o nezavisnom i istraživačkom novinarstvu
25. studenoga 2016. u 12:31 7 komentara 1219 prikaza
Florence Hartmann
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Politički trendovi u svijetu i neosjetljivost prema ljudskim pravima mogli bi učiniti da 21. stoljeće bude gore od 20., izjavila je u razgovoru za mariborski dnevni list "Večer" francuska novinarka i nekadašnja glasnogovornica haške tužiteljice Carle del Ponte, Florence Hartmann.  

Ljudska se prava i Ženevska konvencija krše na dnevnoj bazi, politika se okomljuje na najranjivije skupine, rekla je Hartmann u razgovoru objavljenom u četvrtak, dodavši kako je izražavanje rasističkih pogleda postalo nešto normalno i "u duhu vremena" u kojemu živimo.  

Hartmann u Sloveniji boravi predstavljajući slovenski prijevod svoje nove knjige "Zviždači", o nezavisnom i istraživačkom novinarstvu.  

"Ako vjeruješ u ljudska prava, smatraju te naivnim, a sve to otvara prostor da ovo stoljeće postane još gore od 20., koje važi za najgore u ljudskoj povijesti", kazala je francuska novinarka i publicistica govoreći o nekim političkim trendovima u SAD-u i Europi.

Prema njenim riječima, atmosfera koja dominira u javnom diskursu i dijelu politike podsjeća je na ozračje u 80-im godinama u bivšoj Jugoslaviji koje dobro poznaje, a poslužilo je kao priprema za rat i zločine.

Florence Hartmann bivša glasnogovornica Carle Del Ponte Florence Hartmann puštena iz Haaškog pritvora, na izlasku poručila: 'I dalje ću se boriti za pravdu!' Oliver Stone U IME TERORIZMA Slavni redatelj Oliver Stone: Obama nadzire gore od Stasija

U devedesetim se godinama prošlog stoljeća još smatralo da će uspostava međunarodnog kaznenog prava spriječiti zločine i onemogućiti političare koji bi to dopuštali, ali od onda je sve išlo na gore i danas se čini da međunarodni kazneni sudovi više ni ne postoje, kazala je Hartmann govoreći o nekim svojim iskustvima s Haškim tribunalom i Međunarodnim kaznenim sudom (ICC). Postalo je jasno da svatko može činiti što želi bez pravnih posljedica ako ima dovoljno moći ili prave prijatelje, dodala je razočarano Hartmann u razgovoru za slovenski dnevnik.

Hartmann je nastupila u Ljubljani i na tribini na kojoj je govorila o svojoj novoj knjizi "Zviždači" te je, među ostalim, ustvrdila da bi Edward Snowden mogao postati žrtvom eventualnog rusko-američkog približavanja nakon pobjede Donalda Trumpa na američkim izborima.

Postoji rizik da Snowden, koji je otkrio informacije o nadzoru telekomunikacija i interneta koji su provodile američke sigurnosne agencije neće imati pošteno suđenje, kazala je Hartmann, dodavši kako bi mu trebalo osigurati suđenje pred neovisnim sudom.

"Moglo bi se dogoditi da Snowden postane žrtvom nagodbe između Putina i Trumpa", kazala je francuska novinarka podsjetivši da je ruski predsjednik Snowdenu odobrio privremeni azil.

>> Hartmann: Oslobađanje Šešelja znak da ulazimo u barbarizam

Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati
  • m.muharremi:

    Ne moze nikako 21 stoljece biti gore od 20-tog.Dva balkanska surova rata i dva svjetska rata objelezili povjest 20-tog stoljeca sve s ciljem da se uvodi nekakav mir u Europi prikrajavsi vise od 60 % teritorija gdje su vjekovima zivjeli ... prikaži još!eli albanci.Kosovo je najbolji primjer da 21 stoljece ima pozitivni predznak të radi toga ne moze biti gore nego samo bolje negu 20-to stoljece

  • mksdk:

    Krivo poimanje ljudskih prava i jeste temeljni problem današnjeg svijeta, jer se ono temelji na ateističkim premisama koje negiraju postojanje naravnog moralnog zakona. Stoga, govoriti o ljudskim pravima u kontekstu moralnog bezakonja je ne samo apsurdno, nego je i direktno ... prikaži još! usmjereno protiv samog čovjeka kojega se navodno pokušava zaštitit. Jer, iako ateizam s jedne strane nudi nesputano ispunjenje svih čovjekovih požuda, tako s druge strane sadrži i ideju o konačnom besmislu čovjekova života, što za posljedicu ima potpuni individualizam koji se očituje u potpunoj sebičnosti, a što dovodi do kontinuiranih sukoba i između samih pojedinaca, ali i širih zajednica. Odnosno, usvojiti ateistički način razmišljanja (koji se krivo naziva naprednim) i dovesti njegove zaključke do njihova logičnog kraja, samo po sebi znači ostvarenje pakla na zemlji. Stoga, popularna ideja da su religije te koje uzrokuju ratove je samo djelomično točna. Odnosno, točna konstatacija je da krive religije uzrokuju ratove i podjele, dok ateizam, sam po sebi, i u sebi, nudi samo potpuni kaos i permanentni sukob. Stoga, jedina nada svijetu se ne nalazi u kojekakvim pokretima i inicijativama, nego u njegovu obraćenju na jednu i jedinu pravu vjeru... katoličku vjeru.

  • Iszrian:

    Ljudi su se odvikli od proxy-ratova, velikog svjetskog rata (po svoj prilici) neće biti, a malih kavgi i krkljanaca će biti dok je svijeta i vijeka.