Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Austrijski predsjednik

Fischer: Postignut koalicijski sporazum rezultat je stvarno teškog posla

Heinz Fischer
Foto: MAJA HITIJ/DPA/PIXSELL
14.12.2013.
u 08:15

Važno je da obećano prije izbora vrijedi i nakon izbora, ustvrdio je austrijski kancelar dodavši kako se „sve ne može uvjeriti“ da je radni program nove koalicijske vlade za slijedećih pet godina doista dobar.

Nakon informiranja austrijskog predsjednika Heinza Fischera o postignutom koalicijskom sporazumu od 124 stranice za razdoblje od 2013. do 2018. godine i novoj ministarskoj listi, izašli su u petak predvečer pred novinare u Saveznom kancelarstvu očito optimistički raspoloženi i nasmiješeni budući novo – stari koalicijski partneri, predsjednik Socijaldemokratske stranke (SPÖ) Werner Faymann i predsjednik Narodne stranke (ÖVP) Michael Spindelegger.

Faymann je izjavio na zajedničkoj konferenciji za novinare kako je Austrija mnogima u EU zemlja uzor po niskoj stopi nezaposlenosti i visokoj kvaliteti življenja i da postignuti sporazum nije tapkanje na mjestu nego „konzekventan daljnji razvoj donesenih mjera čija je realizacija već počela“.

- Važno je da obećano prije izbora vrijedi i nakon izbora, ustvrdio je austrijski kancelar dodavši kako se „sve ne može uvjeriti“ da je radni program nove koalicijske vlade za slijedećih pet godina doista dobar. Napomenuo je da je jedan od prioriteta svesti strukturni deficit do 2016. godine na nulu, dodavši kako je mjere konsolidacije državnih financija provjerila i potvrdila i Narodna banka Austrije. Kao korak naprijed naveo je zaštitu starijih radnika kojima će se kroz stimulaciju poslodavaca omogućiti da rade i pod stare dane koristeći mogućnost skraćenog radnog vremena.

Vlada prije Božića

- Najvažnije su stabilne financije, rekao je Spindelegger pobrojavši područja koja će partneri „crveno-crne“ koalicije reformirati. Jedno od njih je postupno povećanje prosječne dobne granice za odlazak u mirovinu sa sadašnjih 58,4 godina na 60,1 godinu 2018. godine te reforma javne uprave koja više ne smije uzimati nove ljude. Osigurana su i sredstva za gospodarski rast, povećanje dječjeg doplatka od polovice slijedeće godine i to povećanjem poreza na duhan, alkohol i trošarine za nove automobile, ukinute su porezne olakšice menadžerima koji godišnje zarađuju više od 500 tisuća eura i uvedeno još niz drugih restriktivnih mjera koje bi trebale osigurati kontinuitet austrijske politike…

Predsjednik Fischer izrazio je zadovoljstvo da će Austrija dobiti vladu prije Božića.

- Koalicijski sporazum rezultat je stvarno teškog posla, istakao je austrijski predsjednik napomenuvši kako su pregovori od samog početka bili mukotrpni. Kritički se je osvrnuo na odluku čelnika SPÖ-a i ÖVP-a da dosadašnje samostalno Ministarstvo znanosti i istraživanja spoje zajedno s Minstarstvom gospodarstva. Ta je odluku u austrijskim akademskim krugovima izazvala neviđeno zgražanje, a rektori bečkih Sveučilišta zatražili su od predsjednika Fischera da intervenira kod „velike koalicije“ da vrati ministarstvo znanosti i istraživanja, posebno važno mladim naraštajima.

U novoj vladi lijevog i desnog centra, pod uvjetom da joj predsjednik Fischer dade „zeleno svjetlo“ SPÖ dobio bi kancelarsko mjesto i šest resora, kao i jednog državnog tajnika, a ÖVP bi postavio potkancelara koji je i ministar financija, šest daljnjih ministara i jednog državnog tajnika. To znači da prihvaćeni koalicijski program predviđa izmjenu struktura vlade u kojoj će biti dva državna tajnika manje.

Kada je posrijedi podjela resora, za predstavnike socijaldemokrata rezervirana su ministarstva za socijalna pitanja, zdravlje, infrastrukturu, obranu i šport, obrazovanje i žene te kulturu, medije i administraciju. Narodna bi pak stranka dobila ministarstva financija, europskih i međunarodnih poslova, unutrašnjih poslova, pravosuđa, gospodarstva i znanosti, obitelji i mladih te poljoprivrede, okoliša i vodnog gospodarstva.

Koalicija će omogućiti sadašnjem i budućem kancelaru Faymannu novi, drugi mandat na čelu savezne vlade. Novi potkancelar i ministar financija je dosadašnji potkancelar i ministar europskih i međunarodnih poslova Spindelegger. Na njegovo ministarsko mjesto trebao bi doći 27-godišnji Sebastian Kurz, sadašnji državni tajnik za integraciju u austrijskom MUP-u čime bi postao najmlađi ministar vanjskih poslova u austrijskoj poslijeratnoj povijesti i u Europi. Iznenađenje u sastavu nove austrijske vlade je 46-godišnja Sophie Karmasin, voditeljica istoimenog bečkog Instituta za ispitivanje javnog mnijenja koju su narodnjaci, na čuđenje svih parlamentarnih stranaka preko noći izabrali za ministricu novoutemeljenog Ministarstva za obitelj i mlade.

Kako je u petak najavljeno Austrija bi trebala dobiti novu vladu nakon što u ponedjeljak 16. prosinca prijepodne članovi kabineta Faymann-Spindelegger II svečano prisegnu u bečkom Fofburgu pred austrijskim predsjednikom Heinzom Fischerom.  

>>Austrija dobiva novu koalicijsku vladu do Božića?
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije