Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
austrija

Fischer i Ban Ki-moon zatražili prekid nasilja i krvoprolića u Siriji

'U.N. Secretary-General Ban Ki-moon addresses a news conference at the United Nations European headquarters in Geneva in this May 11, 2011 file photo. Ban is planning to formally announce his candidac
'DENIS BALIBOUSE'
16.02.2012.
u 15:21

Bezobzirno se bombardiraju stambena područja, bolnice se koriste kao centri za mučenja, djecu se ubija i zloupotrebljava – kaže glavni tajnik UN-a

– Bezobzirno se bombardiraju stambena područja, bolnice se koriste kao centri za mučenja, djecu se ubija i zloupotrebljava – rekao je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon na konferenciji za novinare govoreći o stanju u Siriji nakon sastanka s austrijskim saveznim predsjednikom Heinzom Fischerom u četvrtak u bečkom Hofburgu. Dodao je kako je prilično sigurno da se radi o zločinu protiv čovječanstva.

Ban Ki-moon i Fischer zatražili su od sirijskog državnog vodstva da hitno obustavi nasilje i krvoproliće nad vlastitim narodom.

– Sadašnje je stanje neprihvatljivo i stoga je potrebno da članice UN-a što je moguće brže usvoje rezoluciju o Siriji – rekao je Fischer. Glavni tajnik UN-a izrazio je žaljenje radi veta Kine i Rusije, zbog kojih Vijeće sigurnosti UN-a, jedino nadležno tijelo za sankcije, nije uspjelo donijeti rezoluciju o Siriji. O najavljenom ustavnom referendumu sirijskog državnog čelništva, Ban Ki-moon je rekao da za njega to nije prioritet.

– Prvo Sirija mora prestati vlastite ljude ubijati – ustvrdio je, dodavši da je humanitarna pomoć sirijskom narodu druga značajna točka nakon prestanka nasilja. Napomenuo je da UN-ov Ured za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) već radi na planu pomoći sirijskom narodu. Fischer je rekao da je i Austrija spremna dati svoj doprinos u pružanju humanitarne pomoći Sirijcima.

Pobrojavši teme o kojima je razgovarao s austrijskim predsjednikom, Ban Ki-moon je rekao da je, između ostalog, bilo riječi o aktualnom stanju na jugoistoku Europe, spomenuvši Hrvatsku za koju se, kako je istakao, očekuje brzi ulazak u EU, te Bosnu i Hercegovinu čije je brojne izbjeglice i Austrija udomila.

Ban Ki-moon je u Beču povodom obilježavanja 15. godišnjice Pripremne komisije Organizacije za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih pokusa (CTBTO) održao predavanje na temu "Osnaživanje ljudi u svjetskim promjenama“. Njegovi će sugovornici biti i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe i austrijski potkancelar i ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger.

Navečer će Ban Ki-moon sa suprugom biti gost austrijskog predsjednika Fischera na diljem svijeta poznatom bečkom Opernballu, a među uzvanicima će biti i hrvatski premijer Zoran Milanović sa suprugom, kao gost austrijskog kancelara Wernera Faymanna.

Ključne riječi

Komentara 3

ZO
zo311052
17:04 16.02.2012.

Prvo, ne treba naoružavati i huškati narod protiv vlasti i sve to finansirati. Drugo, pustiti državu da organizuje izbore itako izabranu vlst pustiti da odradi svoj mandat. Imam utisak da se to moćnicima sa Zapada ne sviđa.Oni hoće pošto-poto da sklone režim koji je sklon Rusima i Kinezima. Kao što su vlasti ,danas,na severuAfrike sklonije Zapadu.Kako im je smetao Reza Pahlavi ,pa je stvoren protivnik Zapada,tako će i režimi na severuAfrike u dogledno vreme postati antiZapadni. Ipak,Amerima treba protivnik.Samo tako mogu funkcionisati.

PR
&primjedba
17:46 16.02.2012.

Fischer i Ban Ki-moon zatražili prekid nasilja i krvoprolića u Siriji ~~~~~~~~~~~~~~~~ Sto se mjesaju?! Rusi i Kinezi imaju to pod svojom kontrolom

OB
-obrisani-
17:53 16.02.2012.

A tko je zapoceo krvoprolice ? Naravno \"goloruki\" islamisticki pobunjenici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije