Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZNENAĐENJE

Otkrili da je uzrok porasta radioaktivnosti u njihovoj zgradi

radioaktivnost
Foto: Berliner Verlag/DPA/PIXSELL
09.03.2016.
u 07:38

U Helsinkiju je između 3. i 4. ožujka izmjerena koncentracija radioaktivnog izotopa cezija-137 od 4000 mikrobekerela po prostornom metru zraka

Finski regulator za nuklearnu energiju (STUK) priopćio je jučer da je za iznimni porast radioaktivnosti uzrokovane cezijem-137 u Helsinkiju zapravo odgovorna tvrtka koja barata tim metalom, a sjedište joj je u istoj zgradi u kojoj je i regulatorno tijelo.

Direktorica za nadzor radioaktivnog zračenja Tarja Ikaheimonen rekla je tijekom dana za AFP da je u prijestolnici između 3. i 4. ožujka izmjerena koncentracija radioaktivnog izotopa cezija-137 od 4000 mikrobekerela po prostornom metru zraka.

To je tisuću puta više od dopuštene vrijednosti, što je "iznimno s gledišta nuklearne sigurnosti", ali milijun puta manje od razine kod koje stanovništvo mora otići u skloništa, rekla je.

No zasad nema nikakva nuklearnog skandala na vidiku, budući da su radioaktivna mjesta brzo locirana i veoma su ograničena, dodao je regulator u utorak navečer u priopćenju.

Radioaktivnost potječe iz garaže i dijela podruma u zgradi u kojoj je sjedište STUK-a. Igrom slučaja, "u istoj zgradi je i tvrtka koja zbrinjava niskoradioaktivni otpad", navodi STUK.

Izmjerene vrijednosti su iznenadile regulatorno tijelo. Takve razine nisu se mogle protumačiti povremenim podizanjem čestica oslobođenih u eksploziji nuklearne centrale u Černobilu 1986.

Osim toga, nije bilo dojave o incidentima u dvjema nuklearnim centralama u zemlji. Usto, incident u centrali, eventualno u susjednoj zemlji, prouzročio bi mješavinu radioaktivnih tvari, što ovdje nije bio slučaj.

Napokon, vrijednosti izmjerene na drugim mjestima u zemlji gdje STUK prati radioaktivnost bile su u dopuštenim granicama.

Ozračena mjesta su zatvorena za javnost kako bi se rasvijetlile okolnosti kontaminacije.

"Nastavljamo istraživati uzroke zračenja. Izmjerene koncentracije su doista slabe i nisu opasne za zdravlje. Osoblje i posjetitelji STUK-a nisu u opasnosti", ustvrdila je Ikaheimonen, prenosi se u priopćenju.

>> Termonuklearna bomba je najrazornije oružje u povijesti

Komentara 2

Avatar comparator
comparator
10:51 09.03.2016.

Ahaaa !

ĆU
ćuprija
11:47 08.11.2016.

pojma nisam imao, eto vam hvala na objašnjenju hvala hvala .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije