Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Finska se protivi liberalnom zakonu o oružju

13.03.2009.
u 14:34

Dva brutalna maskara u školama i deseci mrtvih i ranjenih u dvije godine natjerali su finsku vladu na promjenu liberalnoga zakona o nošenju oružja koji je do sada bio na snazi. Ironično je da je finska vlada objavila prijedlog novog zakona u trenutku kad je iz Njemačke došla vijest da je jedan mladić ubio svojih 15 kolega.

Stopa kriminala u Finskoj nije velika, međutim, ubojstvo dvoje finskih tinejdžera koji su iza sebe ostavili krvavi trag sa 17 žrtava bio je alarm koji je upozorio kako mladi bez većih problema mogu doći do oružja, u ovom konkretnom slučaju pištolja kojim su počinili strašne zločine. Finska vlada tu vrstu oružja novim zakonom želi udaljiti od mladih, odnosno dozvolu za nošenje oružja učiniti što nedostupnijom tinejdžerima.

Dio finske javnosti smatra da velika odgovornost leži i u društvu koje je zakazalo u mnogim slučajevima i da promjena zakona neće riješiti sve probleme. Kao primjer se navodi da je mladić koji je ubio nekoliko svojih kolega taj zločin planirao čak šest godina.

Međutim, svi mehanizmi društva zakazali su jer nisu uspjeli prepoznati problem. Ubojstva u Finskoj i nedavno u Njemačkoj pokazuju svu destrukciju mladih i pretjeranu dostupnost oružja za sve one koji blizu oružja ne bi trebali biti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije