Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NUŽNO UVOĐENJE

Finska – nakon rođenja djeteta ocu 63 dana dopusta, Hrvatska – 0

Tata s djecom
Foto: GettyImages
13.11.2018.
u 06:34

Većina europskih zemalja ima dopust za očeve, a Hrvatsku na to može prisiliti samo europska direktiva

Hrvatska se ubraja među svega nekoliko europskih zemalja koje imaju 0 dana očeva dopusta nakon što se mu se rodi dijete, dok očevima europski rekorder Finska jamči 9 tjedana dopusta koji im je plaćen sa 70% plaće. Prema prijedlogu europske direktive o ravnoteži poslovnog i privatnog života, predlaže se uvođenje 10 dana plaćenog očeva dopusta koje jamči država te četiri mjeseca neprenosivog plaćenog roditeljskog dopusta za svakog roditelja da bi se poboljšao položaj žena na tržištu rada i privatno u obitelji. Hrvatska ima dva mjeseca neprenosivog roditeljskog dopusta za očeve, koji nije isto što i očev dopust.

No, u nas su rijetki očevi koji koriste roditeljski dopust pa žene nakon šest mjeseci rodiljskog koriste i ostalih šest mjeseci roditeljskog dopusta. Docentica Ivana Dobrotić iz Studijskog centra socijalnog rada zagrebačkog Pravnog fakulteta sa studenticom Mirnom Vargom analizirala je praksu i važnost očevih i roditeljskih dopusta za znanstveni časopis Revija za sociologiju u radu “Zašto su važni očevi dopusti i kvote? Komparativni pregled shema dopusta za očeve u europskim zemljama te čimbenika i učinaka njihova korištenja”. Skandinavci su prvi uveli dopuste za očeve jer se, osim važnosti rodne ravnopravnosti, smatra da dijete ima pravo i na očevu brigu.

Većina zemalja Europe, njih 25 od 32 analizirane, imaju pravo na očev dopust, navodi Dobrotić. Nakon Finske s 9 tjedana očeva dopusta, Portugal jamči 5 tjedana i 100% prijašnje plaće, Slovenija 30 dana očeva dopusta plaćenih s 90% plaće, Španjolska ima 4 tjedna očeva dopusta i zajamčeno 100% plaće. Prema analizi Dobrotić i Varge, Danska, Francuska i Estonija imaju dva tjedna dopusta za očeve s pravom na 100% plaće. Belgija i Bugarska za dva tjedna očeva dopusta propisuju 90% plaće. Iako Hrvatska u Zakonu o radu propisuje sedam dana za važne osobne potrebe, nema očev dopust pa je stvar poslodavaca u koju će svrhu omogućiti korištenje tih dana.

Kad je riječ o roditeljskim dopustima, europske zemlje za muškarce propisuju neprenosivih od jednog do tri mjeseca, koliko ima Švedska. Prema izvješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, u nas su lani samo 204 oca (0,31%) koristila rodiljski dopust, a njih 2013 (4,47 %) roditeljski. U Hrvatskoj istraživanja pokazuju da očevi ne koriste dopust zbog straha od gubitka posla, problema u karijeri, nerazumijevanja poslodavaca, a osim toga još dominiraju tradicionalni ideali roditeljstva, jer više od polovice ispitanika misli da majka treba koristiti sav roditeljski dopust, a tek četvrtina da ga trebaju koristiti u jednakom omjeru. Dobrotić zaključuje da je nužno u nas uvesti očev dopust, delimitirati roditeljske naknade jer dosežu tek 64% plaće, ali i da na roditeljski dopust mogu ići očevi i ako je majka nezaposlena.

>> Životni put Angele Merkel

 

Komentara 71

Avatar nekakav
nekakav
07:08 13.11.2018.

koje laprdanje, ma koje tracidionalno shvaćanje odnosa i tako dalje..?! belgija i bugarska su u ovome izjednačeni, što nam to može govoriti? da su bugari jednako razvijeni kao i belgijanci? što nam skandinavce na nos stalno nabijate, mi sa njima ne dijelimo ni jednu karakternu osobinu. pogledajte samo njihovo navijanje u sportu, i sve će vam biti jasno. nekome se to dopada, al generalno, svi su oni isti, s njima na zelenu granu nikako! drugačiji mentalitet i način života, odnos prema drugima, prema samome sebi. ne možemo mi to samo tako preslikati! jer smo drugačiji. čemu uspoređivati nas, koji neki oblik privatne inicijative u biznisu, kao ni demokracije, nemamo niti 30 punih godina, sa zemljama koje taj sustav žive stoljećima?! mi se učimo, kod nas je još uvijek neka vrsta prvobitne akumulacije kapitala, država i ljudi se još uvijek jedni drugima prilagođavaju, i to je proces koji nikad ni ne staje. sami smo skloni ne platiti punu cijenu za uslugu, već se natežemo sa fušerima, bez pdv-a, i tako dalje. što mislite da u finskoj nema toga? pa afera patrija nije nastala radi nas, nego radi njih. afera agusta nije 'balkanski' način poslovanja, već belgijski, talijanski. ajd vi dobite u njemačkoj za svoju firmu neki dobro plaćen posao na natječaju nekog grada, regije... nećete biti odabrani nikad! a ovo sa porodiljnim... netko može. netko hoće, al netko ne želi i ne može.

NO
nogogaz
09:12 13.11.2018.

U Sloveniji ima otac 30 dana dopusta.....a samo je to priko schengenske granice

BU
budan77
07:48 13.11.2018.

Skandinavski model, je najbolji model na svijetu iako Finci ne spadadaju pod skandinavce ali su vrlo slicni u shvacanju, odnosenju prema svemu a ono sto je najbitnije nisu optereceni jalom! U RH mi nazalost sudeci po svemu nikada necemo dostici taj nivo razmisljanja koji je vjerojatno uvjetovan pored svega i podnjebljem na kojem sjeverni narodi zive. Nas u Rh su dodatno oblikovale i povijesne prilike ali ako ucimo iz povijesti takodjer znamo da je nasa razjedinjenost jednom i kumovala tome da hrvati nisu uspjeli zadrzati svoju kraljevinu kako bi se ona kroz stoljeca postojanja mogla razviti u zemlju kakve su danas napredne drzave primjerice skandinavske. Nasa zemlja je iskorištavana od strane Austrijanaca, Mađara pa i Srba ali najveci neprijatelj smo si mi sami, kako tada tako i danas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije