Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sanader predstavlja prijedlog zakona

Financiranje: Nema anonimnih priloga strankama

08.09.2006.
u 21:14

Premijer Ivo Sanader u ponedjeljak će u Saboru predstaviti Prijedlog zakona o financiranju političkih stranaka. Stoga šef Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić nije želio govoriti o sadržaju zakonskog prijedloga. Međutim, predsjednik Upravnog odbora Transparency Internationala za Hrvatsku Zorislav Antun Petrović zakon ocjenjuje korakom naprijed u odnosu na dosadašnje reguliranje tog područja.

To se posebno odnosi, ističe, na članak 5., kojim se potpuno zabranjuje primanje anonimnih donacija. Kako doznajemo, tvorci zakona bili su zatečeni kad su dobili naputak iz Vlade da unesu ovako rigoroznu odredbu, to više što mnoge zemlje imaju anonimne donacije od 200 do 300 eura. No u Vladi drže da bi, kad bi ostavili tu mogućnost, netko mogao pokušati zaobići zakon i s nekoliko tisuća odvojenih uplata anonimno donirati milijunska sredstva. A upravo se to želi izbjeći ovom odredbom.

Kampanje bez limita
Novost je u zakonu i limitiranje donacija za fizičke i pravne osobe koje uplaćuju tijekom kalendarske godine na žiroračun političkih stranaka. Dosad nije bilo limita koliko pojedinici ili tvrtke mogu donirati sredstava. Stoga novu odredbu pozdravljamo kaže Petrović. Kao nedostatak Zakona ističe činjenicu da njime nisu regulirane izborne kampanje i te donacije te ističe da moraju postojati posebni izvještaji za predizbornu kampanju. Kao najveći nedostatak zakona navodi to što nije ograničen ukupan iznos donacija u tim kampanjama.

Usluge kao donacija
Nedopustivim drži i to što ne postoji način reguliranja usluga tvrtki koje su u vlasništvu lokalne uprave ili samouprave, a koje se bave javnim oglašavanjem ili su radiopostaje. Naime, te su tvrtke mogu pružati određene usluge kao donaciju, kao što je oglasni prostor. Smatramo da će predlagatelj zakona prihvatiti te primjedbe i to regulirati zaključuje Petrović. Zanimljivo da se člankom 15. zakona propisuje da su stranke dužne prijaviti Uredu za reviziju svaku donaciju iz nedopuštenih izvora.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije