Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRILE GA 3 GREŠKE

Financijski terorist: Zbog 3,9 milijuna eura htio ubiti nogometaše

Borussia Dortmund players in a street in Dortmund, Germany, 11 April 2017. Three explosive devices detonated near the team bus shortly after its departure from the hotel in which the team was staying according to a statement by police in the city. The bus
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
21.04.2017.
u 19:53

Pomno planirana akcija organizirana je poput scenarija kriminalističkog filma

Deset dana nakon što je eksplozivnim napravama napadnut autobus nogometaša Borussije iz Dortmunda, policija je uhitila novog osumnjičenika, njemačko-ruskog državljanina Sergeja W. (28). No, on autobus s nogometašima nije napao iz islamsko-terorističkih pobuda, niti je pripadnik radikalnih organizacija.

Njegov je motiv bio financijski. Želio je zaraditi na padu vrijednosti dionica Borussije iz Dortmunda uzrokovanog bombaškim napadom!

Mijenjao sobu zbog pogleda

Pomno planirana akcija organizirana je poput scenarija kriminalističkog filma u kojem glavnu ulogu ima navedeni Sergej W. On je, prema rekonstrukciji policije, rezervirao sobu u hotelu “L’Arrivée” u Dortmundu u kojem odsjeda momčad Borussije, i to od 7. do 9. ožujka kako bi ispitao teren. Nakon toga je 11. ožujka rezervirao sobu za dva termina, od 9. do 13. travnja i od 16. do 20. travnja jer se tada još nije znalo kada će točno Borrusia s Monacom igrati u Dortmundu. Ispostavilo se da će to biti 11. travnja.

Sergej početkom travnja odlazi u banku i podiže kredit od 78.000 eura te na burzi rezervira kupnju dionica dortmundske Borussije, ali s odgodom plaćanja. Na burzi postoji takva mogućnost, ali rezervacija vas prisiljava da stvarno i platite ono što ste rezervirali. Ako imate sreće pa vrijednost dionica u međuvremenu padne, platit ćete manje nego u trenutku kad ste zaključili rezervaciju.

Takav je scenarij Sergej W. i isplanirao, izračunavši kako će ostvariti ukupni profit od 3,9 milijuna eura.

Policija je utvrdila da je rezervaciju sredstava obavio preko IP internetske adrese hotela “L’Arrivée”, baš na dan utakmice kada se i prijavio u hotelsku sobu.

Zanimljivo je da je odbio prvu ponuđenu sobu u hotelu jer nije imala pogled na ulicu kojom će se kretati autobus s igračima Borussije, pa je dobio drugu u potkrovlju hotela. Pokazat će se kasnije kako je i taj detalj bio jedan od ključnih u policijskoj istrazi.

Bombe aktivirao s prozora

U 19.15 sati autobus s igračima kreće iz hotela prema stadionu. Minutu kasnije autobus skreće desno na glavnu ulicu i pri brzini od 23 km/h dolazi do prve detonacije, nakon nje uslijedile su druga i treća. Istraga je pokazala da su aktivacije eksplozivnih naprava bile odvojene, a izazvao ih je Sergej sa svoga hotelskog prozora daljinskim upravljanjem.

U eksplozijama su ozlijeđeni nogometaš Marc Bartra i jedan policajac koji je pratio autobus.

Policija u blizini mjesta napada pronalazi pismo koje je upućivalo na to da se radi o napadu islamskih terorista, a nešto kasnije pronađena su još dva pisma sličnog sadržaja, no istražitelji su ih vrlo brzo odbacili kao neautentične. Pojavila se i teorija da je napad izvela radikalna ljevica, no i to se pokazalo kao krivi trag.

Istražitelji su tada krenuli u drugom pravcu, pa su otkrili kako je došlo do oklade na burzi o padu dionica Borussije, zatim su dobili informaciju o kreditu u banci, te naposljetku i detalje o boravku Sergeja W. u hotelu u kojem su odsjeli igrači.

Nakon što su povezali sve elemente slagalice, policija je tog električara iz Rottenburga uhitila jučer u pet ujutro ispred kuće kada je kretao na posao.

Tri ključne pogreške koje su otkrile Sergeja W.

Policija je objavila da je u svom paklenom planu “financijskog terorizma” Sergej W. napravio tri ključne pogreške koje su ga otkrile. Prvo je rezervaciju sredstava i transakciju na burzi obavio internetski, i to s IP adrese hotela u kojem je odsjeo, što ga je povezalo s cijelim slučajem.

U hotelu je pak tražio promjenu prve ponuđene sobe jer nije imala pogled na cestu kojom će se kretati autobus s igračima Borussije. U konačnici, prema izjavama očevidaca, dok su ostali gosti hotela panično gledali što se događa, Sergej je mirno u restoranu jeo odrezak.

>>Istražitelji pronašli pismo, tko je preuzeo odgovornost za napad? Golman Borussije: 'Čuo se prasak. U šoku smo legli na pod'

Komentara 7

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
23:21 21.04.2017.

Ovaj bi lako dobio posao u IMF.

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
21:00 21.04.2017.

Financijski terorizam ne postoji,to zlocin iz koristoljublja.Nego napisite vi koje je on vjere pa cu vam ja reci koja je to vrsta terorizma.

PA
pavel1001
11:17 22.04.2017.

jeo je odrezak i pio martini (mućkan,ne miješan)...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije