Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTVORENO ZA CIJELI KONTINENT

Dobiva li Južna Amerika svoj 'euro'? Argentina i Brazil kreću u akciju

FILE PHOTO: Argentina inflation soars to highest level in years, in Buenos Aires
Foto: AGUSTIN MARCARIAN/REUTERS
1/2
24.01.2023.
u 14:27

Ideja o zajedničkoj valuti nije nova. Još 2019. se raspravljalo o ovoj temi, ali je prije svega brazilska središnja banka bila protiv

Brazil i Argentina namjeravaju, kako javlja Financial Times pozivajući se na izvore u vladama u Buenos Airesu i Brasiliji, već ovog tjedna započeti pripreme za uvođenju zajedničke valute. Pripreme bi trebale započeti na argentinsko-brazilskom samitu koji se ovog tjedna održava u Buenos Airesu. Od nedjelje i novoizabrani brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva boravi u susjednoj Argentini.

Valuta za čitav kontinent?

„Isprva ćemo razgovarati o parametrima za zajedničku valutu poput usporedbe veličina dva gospodarstva kao i uloge središnjih banaka", rekao je za Financial Times argentinski ministar gospodarstva Sergio Massa. Ovog tjedna bi se u Buenos Airesu trebalo raspravljati o tome kako bi zajednička valuta ojačala gospodarstva dvije susjedne zemlje, ali i kako smanjiti ovisnost o američkom dolaru, prenosi Deutsche Welle.

Ideja o zajedničkoj valuti nije nova. Još 2019. se raspravljalo o ovoj temi, ali je prije svega brazilska središnja banka bila protiv. Nova valuta, koja bi se prema prijedlogu Brazila trebala zvati „sur" (jug), bi trebala biti otvorena i za pristup ostalih južnoameričkih zemalja čime bi se stvorila nova jedinstvena zona po uzoru na Europsku uniju i euro.

Argentinu trenutno potresa jaka inflacija koja je u siječnju dosegla razinu od 95 posto.

>> VIDEO Kupio vozačku u BiH za 1200 eura pa se čudio: Nisam znao da je krivotvorena

Komentara 3

DU
Deleted user
20:35 24.01.2023.

Ako Amerika izgubi rat u Ukrajini era amera je gotova mnoge države više ne žele biti kolonije za krađu svojih prirodnih resursa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije