Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Filozofija Cenacola su rad i molitva, a prvi zanat koji mladi moraju naučiti jest živjeti

Zajednica Cenacolo posebnu pažnju posvećuje životu štićenika nakon izlaska iz zajednice, tzv. resocijalizaciji
08. prosinca 2014. u 13:21 3 komentara 1950 prikaza
cenacolo
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Anđeli, koji nastaju u radionicama Cenacola u ovo predbožićno vrijeme, satkani su od vrijednoga i predanoga rada, ali i molitve članova zajednice. A sve je to dio filozofije majke Elvire, utemeljiteljice Cenacola, sadržane u dvije riječi – moli i radi.

– Molitva nisu samo izgovorene riječi, nešto što se “obavlja” u kapeli. Prava se molitva očituje izvan kapele, u svakodnevici. Molitva i rad stupovi su našeg zajedničarskog života – kaže s. Elvira.

– Prije ulaska u zajednicu mnogi su mladi radili, neki i dobro zarađivali, a ipak sve to nije moglo zasititi njihovo srce. Bilo je i onih koji nisu imali nikakav zanat, trateći vrijeme po ulicama. Posao im je bio krasti, raspačavati, varati – kazuje s. Elvira naglašavajući kako je “realnost rada, kojom je ispunjen velik dio dana, temelj za unutarnju izgradnju”.

Prvi zanat koji mladi moraju naučiti jest živjeti. Radom iznova izgrađuju svoju volju, uče se odgovornosti. Zadobivaju povjerenje u sebe same, vide da su sposobni za žrtvu i ustrajnost. Otkrivaju kako se bogate ne toliko onim što čine, nego kako to čine – tumači s. Elvira govoreći kako u zajednici rad nije svrha sam sebi i ne služi za zadovoljavanje vlastitih ambicija, a još manje za zaradu.

– Rad je kod nas nešto sasvim drugo: sredstvo za poticanje dijaloga, poniznosti, alat za izgradnju vlastitih talenata. Rad je sredstvo obnove čovječnosti, mogućnost da se požrtvovnošću osjeti radost stvaranja – njezina je filozofija koja potvrdu ima i u anđelima kojima nas Cenacolo daruje ovoga adventa.

 | Autor :

>> Rad i zajedništvo snažno dolaze do izražaja u radionici za keramiku

WhatsApp
STVORILI PANIKU
Bijesni korisnici prelaze na druge servise: WhatsApp odgodio najavljene promjene
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • boris.knezevic1:

  u potpunosti se slažem

 • uslomitoukrv:

  Ovakam članak treba na naslovicu, a ne korumpirane političare...

 • Avatar tetina
  tetina:

  Ovakav članak stave negdje na "periferiju" a da je kojim slučajem kakva srpska ili hrvatska cajka bila bi danima na naslovnici pa se pitamo što smo postali ovakvi ili onakvi !