Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoreno pitanje većine

Filipović ponižen, ali u izbore malo tko vjeruje

Rijeka - Dan narcisa posvecen oboljelima od raka dojke
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/5
25.03.2023.
u 19:32

Nakon što u Gradskom vijeću nije dobio ruku za tehnički rebalans proračuna kako bi se omogućilo provođenje plana koji je već dobio podršku većine, riječki gradonačelnik Marko Filipović rekao je da će takva situacija, ako se ne razriješi vrlo skoro, značiti probleme u funkcioniranju sustava

Riječki gradonačelnik Marko Filipović doživio je u četvrtak ozbiljan udarac u Gradskom vijeću u kojem se nije našlo dovoljno ruku za rebalans proračuna, zbog čega je u pitanje došla njegova reforma gradske uprave. Leđa su mu okrenula dvojica vijećnika iz Unije Kvarnera i Akcije mladih, a kako se većina dokazuje upravo podrškom proračunu, sam je Filipović spomenuo moguće izvanredne izbore za Gradsko vijeće. Malo tko na riječkoj političkoj sceni, međutim, vjeruje da će se oni doista i dogoditi.

HSU se primiče HDZ-u

Sam gradonačelnik i dalje ne krije iznenađenje onim što se dogodilo u četvrtak jer se, ističe, nije radilo o povećanju ni o smanjenju proračuna, nego o tehničkom rebalansu kako bi se omogućilo provođenje plana koji je već dobio podršku većine u Gradskom vijeću. – Podsjećam da su Akcija mladih i Unija Kvarnera podržale donošenje gradskog proračuna, u koji je ugrađeno i nekoliko njihovih amandmana. Ovim se rebalansom ni za cent nije u to zadiralo i zato je potpuno nejasno zašto su bili protiv. No, jasno je da će ova situacija, ne razriješi li se vrlo skoro, značiti probleme u funkcioniranju sustava pa se doista nadam da će tu prevladati politički ratio – rekao nam je Filipović.

Slične su i poruke Nikole Ivaniša iz SDP-u partnerskog PGS-a, koji kaže kako može razumjeti protivljenje nekih vijećnika većine kad je riječ o točkama koje nisu ključne za funkcioniranje grada, poput aktualnog imenovanja ravnatelja Muzeja Grada Rijeke, ali ne i kad je riječ o temama ključnim za funkcioniranje grada. Ivaniš smatra neozbiljnim i zazivanje izvanrednih izbora i očekuje da ih “ozbiljniji dio opozicije” neće pokušati isprovocirati. U ozbiljnijem dijelu opozicije svakako je HDZ, a predsjednik HDZ-ove riječke organizacije Josip Ostrogović poručuje kako je njegova stranka spremna za izbore, neovisno o tome kada će oni biti, a za razliku od Ivaniša ne misli da su izvanredni izbori u Rijeci u ovom trenutku potpuno isključeni.

– SDP se topi, dok HDZ govori o projektima i na njima gradimo priču za buduće izbore – komentirao nam je Ostrogović, čija se organizacija ovih dana pohvalila i povijesnim uspjehom na izborima za mjesne odbore, na kojima su osvojili 63 vijećnička mjesta, dok je vladajući SDP ostao na 20 mandata manje. Uz to, HDZ je osvojio apsolutnu većinu u osam mjesnih odbora, dvostruko više nego na prošlim izborima. A u dva dodatna su, kako se moglo neslužbeno čuti, sklopili sporazum s HSU-om, koji je u Rijeci do sada figurirao isključivo kao SDP-ov partner. Sve to skupa, uvjeravaju nas riječki HDZ-ovci, budi nadu da SDP u Rijeci ipak nije nepobjediv.

Da bi SDP u Rijeci u skoro vrijeme mogao biti pobijeđen, teško je povjerovati, no da postoji određena “nervoza” pokazalo je i neuspjelo glasanje o rebalansu koje je, bez sumnje, prilično ponizilo gradonačelnika Filipovića.

Nesigurnost u službama

Na riječkoj sceni pritom se može čuti kako je krivnja za takav razvoj događaja isključivo na Filipoviću, kojemu mnogi zamjeraju lošu komunikaciju. Pa se tako može čuti da Filipović onima na čije je ruke računao uopće nije rekao kako će zapravo funkcionirati gradska uprava s 10 umjesto dosadašnjih 15 upravnih odjela. To, tvrde naši izvori, nije rekao ni aktualnim pročelnicima, koji bi trebali znati što će se dogoditi s njihovim radnim mjestima. A ne treba sumnjati da bi nesigurnost u gradskim službama, koje su do sada bile maksimalno zaštićene, s vremenom ipak mogla načeti nedodirljivi riječki SDP.

VIDEO: Helikopterom Black Hawk prvi put prevezen transplantacijski organ

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije