Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'JA SAM TAJ'

Filipinski predsjednik preuzima odgovornost za ubojstva

Rodrigo Duterte
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
20.10.2020.
u 10:53

Tijekom televizijskog obraćanja, Rodrigo Duterte, predsjednik Filipina rekao je da bi "rado" išao u zatvor zbog ubojstava koja su se dogodila u ratu njegove vlade protiv droge.

Filipinski predsjednik rekao je da nema problema s tim što ga drže odgovornim za tisuće ubojstava u ratu njegove vlade protiv droga, dodajući kako je spreman suočiti se s optužbama koje bi ga mogle odvesti u zatvor, iako ne sa optužbama za zločine protiv čovječnosti.

Dutertovu televizijske izjave bile su među njegovim najjasnijim priznanjima da bi se mogao suočiti s kaznenim prijavama zbog krvave kampanje koju je pokrenuo nakon stupanja na dužnost sredinom 2016. godine, prenosi The Guardian. 

Tamošnja policija je obavijestila o preko šest tisuća ubojstava vezanih uz drogu, ali sumnja se da je brojka daleko veća.

"Možete me držati odgovornim za bilo kakvu smrt nastalu u izvršenju rata s drogom" rekao je Duterte. " Ako služim svojoj zemlji odlaskom u zatvor, rado" kazao je. 

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) ispituje najmanje dvije prijave zbog zločina protiv čovječnosti i masovnih ubojstava vezanih uz Dutertovu kampanju, a još se treba utvrditi ima li dovoljno dokaza za otvaranje potpune istrage.

Duterte je na prigovore odgovorio povlačenjem Filipina sa suda prije dvije godine, potezom za koji su organizacije za zaštitu ljudskih prava rekle da predstavlja veliki zastoj u borbi zemlje protiv nekažnjavanja. Tužitelj ICC-a rekao je da će se ispitivanje ubojstava droga nastaviti usprkos povlačenju Filipina.

Duterte je svoje primjedbe uokvirio prikazujući prijetnju drogom kao nacionalnu sigurnost i javnu prijetnju poput desetljeća duge komunističke pobune koju je vlada dužna ugušiti.

"Ako se ovo nastavi i ako se protiv njih ne poduzmu odlučne mjere, to će ugroziti sigurnost države", rekao je Duterte, bivši vladin tužitelj.

"Kada spasite svoju zemlju od pogibelji ljudi poput NPA-a i droge, izvršavate svetu dužnost", rekao je, misleći na komunističke pobunjenike Nove narodne vojske.

Na Filipinima ima 1,6 milijuna ovisnika o drogama, rekao je Duterte pozivajući se na statistiku agencije za borbu protiv narkotika.

Policija je izvijestila da je najmanje 5.856 osumnjičenih za drogu ubijeno u pretresima, a više od 256.000 drugih uhićeno od početka. Grupe za ljudska prava optužile su vlasti da su umanjivale broj ubijenih. 

Duterte je rekao da mu se ne bi trebalo pripisati ubojstva koja se nisu dogodila tijekom policijskih operacija, dodajući da su te smrti možda pokrenula rivalstva bandi,

Raširene su sumnje u izvansudska ubojstva u optužbama, navode koje Duterte i policija poriču.

Sud je 2018. godine osudio trojicu policajaca za ubojstvo 17-godišnjeg studenta nakon što su svjedoci, a  ali i snimka nadzorne kamere pobili tvrdnju da je osumnjičenik ustrijeljen nakon nasilnog pružanja otpora, što je čest razlog koji policajci navode nakon ubijanja osumnjičenih za drogu, prenosi The Guardian. 

 

Komentara 3

SI
sisavac
11:29 20.10.2020.

a kad će amerikanci odgovarati za također izvansudska ubojstva? mislim, diljem svijeta svakog dana nekog smaknu, bez suda, presude, ičega. čak su i osamu bez sudskog postupka maknuli. ako ga jesu uopće.

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
11:24 20.10.2020.

Filipinski predsjednik preuzima odgovornost za ubojstva i nije lažov poput balkanskih haških osuđen robijaša za ratne zločine i udružene zlocinacke pothvate koji su se izmotavali da nisu krivi i niš nisu znali o zvjerstvima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije