Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boro Grubišić:

Fiksiranje tečaja franka je nepotpuna vatrogasna mjera

boro grubišić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
26.01.2015.
u 20:10

Govoreći o pravnim posljedicama odluke Ustavnog suda o ukidanju presude Vrhovnog suda Branimiru Glavašu, Grubišić je istaknuo kako je ona zakašnjela

Odluka Vlade o jednogodišnjem fiksiranju tečaja švicarskog franka na 6,39 kuna za građane koji su podignuli kredite u toj valuti nije i ne smije ostati nedorađena. U protivnom će u dužničko ropstvo banaka pasti 300.000 hrvatskih građana – rekao je u Slavonskom Brodu saborski zastupnik HDSSB-a Boro Grubišić.

Prema njegovim riječima, Vladina mjera je nepotpuna, vatrogasna i odnosi se samo na otplatne iznose anuiteta, ali ne i glavnice kredita. Ako ostane na snazi u tom obliku, građanin za svog života neće otplatiti kredit. Dopuna zakona se, nastavlja, ne odnosi na kredite OPG-ima i obrtnicima, ali i ne raspoznaje one kategorije građana koji su podigli kredite za kupovinu jahti, leasing automobila, izgradnju apartmana i druge luksuzne proizvode.

– Tražimo žurni dogovor banaka koje su se polakomile za enormnom zaradom, do tisuću posto, a bez prikaza njihove financijske bilance kao dokaza zaduženosti u francima. Kreditiranje je proisteklo iz štednje hrvatskih građana od oko 200 milijardi kuna, pa je, prema tome, vezanje kredita uz franke nepravedno i neopravdano – ističe Grubišić.

HDSSB je zatražio i zaustavljanje daljnjih ovrha, deložacija i pljenidbi na  jedine nekretnine u kojima ljudi prebivaju, kao i sankcioniranje nelegalnih kreditora i kreditnih zadruga. Govoreći o pravnim posljedicama odluke Ustavnog suda o ukidanju presude Vrhovnog suda Branimiru Glavašu, Grubišić je istaknuo kako je ona zakašnjela, ali ipak govori o dosljednosti HDSSB-a u svezi nepriznavanja obrazloženja presude Županijskog suda u Zagrebu i Vrhovnog suda RH.

– Presuda doprinosi istinitosti o Domovinskom ratu, jer je nevjerojatna i neprihvatljiva konstatacija da su jedine regularne vojne postrojbe u Hrvatskoj do 8. listopada 1991., prema odluci Vrhovnog suda RH, odnosno 15. siječnja 1992., prema odluci Županijskog suda u Zagrebu, bile postrojbe JNA – zaključio je Grubišić.

>>Boro Grubišić: Svake godine prije izvješća DORH napravi akciju

>>Branimir Glavaš: Normalno da ću se odazvati pozivu hrvatskih institucija

Komentara 8

MI
midamir
20:17 26.01.2015.

Svicarska je pustila tecaj franka zato sto je ubs-dionica padala, i gle cin su pustili franak da leti, ta dionica raste, tipican primjer svicarske korupcije.

GO
google385
21:31 26.01.2015.

sta ako franak padne ?

HR
H.R.T.99
21:08 26.01.2015.

Od oko 60.000 "Švicaraca" koliko je siromašnih a koliko bogatih ili prebogatih koji su godinama ismijavali kreditore u EUR i kunama? Koga to vlada nagrađuje, sramota. I još prijete ulicom. Neka dođu, drage volje ću ih politi hladnom vodom da se malo osvjeste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije