Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Briga za imovinu

Figure spomenika nestale, a kalupa više nema

spomenik
Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
14.07.2014.
u 13:54

Nemoguća obnova izvornog izgleda središnjeg antifašističkog spomenika u središtu Karlovca

Ukoliko je netko gajio nade da će se ikada obnoviti spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora autora Vanje Radauša na Šetalištu doktora Franje Tuđmana, one se pretvaraju sada u iluzije s obzirom da je takva obnova nemoguća.

Zastarjela studija

– Prema dosadašnjim istraživanjima, gipsanih kopija, odnosno modela za izradu replika skulptura u Gliptoteci u Zagrebu nema, te je prema našoj procjeni nemoguća izrada njihovih kopija, odnosno restauracija cijelog spomenika u smislu vraćanja njegovog izvornog izgleda – kaže glasnogovornica Ministarstva kulture Nataša Petrinjak.

Uvlas isti odgovor smo dobili od Grada Karlovca, vlasnika spomenika, čija bi cjelovita obnova, po elaboratu izrađenom 2008. godine od strane autora konzervatora i restauratorskog savjetnika Dragana Dokića, stajala 2,200.000 kuna.

No, ta se studija, nastavljaju u Gradu, više ne može smatrati relevantnom iz razloga što se bavi možebitnom obnovom brončanih figura koje su u međuvremenu otuđene. Bile su godinama pohranjene na otvorenom skladištu jedne tvrtke u naselju Selce u Karlovcu i Grad obnovu uopće ne razmatra. Već 20-godišnje pitanje obnove spomenika, koji je miniran 1991. godine, raspravom je Udruga Ka-matrix organiziranjem rasprave u Gradskom muzeju Karlovac o prevrednovanju spomeničke baštine iz tog razdoblja ponovno istaknulo. Tada je kustos Galerije “August Augustinčić” Davor Vujičić izlagao karakteristikama spomenika, ali i istaknuo nedovoljno poznat podatak da je njegov su-autor najpoznatiji hrvatski arhitekt u 20. stoljeću Drago Ibler.

Izmjestit će se?

– To djelo zauzima značajno mjesto u Radauševu opusu zbog korištenja vode, kvalitetnog postavljanja, u datim okolnostima, u bastionski okvir i arhitektonskog rješenja – ocjenjuje Vujičić.

Upravo činjenica da je podignut na Banskom bastionu – smatraju zagovornici obnove bedema karlovačke tvrđave – argument je da ga se izmjesti, a najčešće se groblje Jamadol spominje kao nova lokacija.

Međutim, Karlovac je očito daleko od, primjerice, osječke politike koja je odlučila obnoviti barem dio svoje spomeničke baštine iz vremena socijalizma.     

Komentara 2

VZ
vuk.zecevic.9
21:02 02.06.2020.

Sta rade odgovorne sluzbe koje su duzne da podnesu prijavu. Da li one uopce postoje. Sta cekas predsjednice grada. Jednog dana netko ce ti odnesti opcinu Ali to ne bi bilo velike stete.

VZ
vuk.zecevic.9
19:57 02.06.2020.

Da li je podnesena krivicna prijava protiv Nepoznatog pocinioca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije