Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
atentat

Fidel Castro znao je da će američki predsjednik Kennedy biti ubijen

castro
AFP
19.03.2012.
u 22:03

Tisuće dokumenata, većinom kopija dokumenata kubanske obavještajne službe analizirao je Latell prije nego što je objavio svoju knjigu

Četrdeset i devet godina nakon atentata napokon je potvrđeno - Castro je znao da će John F. Kennedy biti ubijen za svoga posjeta Dallasu. Zaključak je to analize objavljene u knjizi Briana Latella, jednog od vodećih CIA-inih operativaca, koji je pažljivo pratio kubanskog vođu od 1960-ih godina do svoga umirovljenja.

Čudnovata zapovijed

Indicija da je Castro znao kako će Kennedy biti ubijen prvi se put pojavila 1987., nakon bijega s Kube majora Florentina Aspillage, dotadašnjeg šefa kubanske obavještajne službe koji je šezdesetih godina bio zadužen za prisluškivanje CIA-inih telekomunikacija.

– Redovito smo pratili radiokomunikaciju CIA-e i sve njihove kanale, no 22. studenoga 1963. dobili smo izravnu zapovijed da prekinemo sa slušanjem cijelog SAD-a i da pratimo samo CIA-ine i FBI-jeve razgovore na području Teksasa. Samo nekoliko sati nakon što smo dobili tu zapovijed, Kennedy je bio mrtav – kazao je Aspillage američkim istražiteljima nakon što je pobjegao s “crvenog otoka” i zatražio azil u SAD-u. Prema Latellovim tvrdnjama, CIA je nakon tog saznanja više pažnje posvetila kubanskim vezama s atentatom na Kennedyja, pa su pri pretraživanju i analizi starih, tajno snimljenih telefonskih razgovora kubanskih dužnosnika shvatili da su Kubanci u svom veleposlanstvu u Ciudad de Mexicu jako dobro znali što se događa.

Oswald ubija radi vize

– Jeste li čuli što se dogodilo u Dallasu, pitao je telefonski operativac s Kube tadašnju konzulicu u Meksiku Luisu Calderon koja mu je odgovorila:

– Znala sam za pucnjavu prije nego što je za nju saznao i sam Kennedy – stoji u snimci razgovora Havane i kubanskog veleposlanstva u Meksiku koji je CIA snimila na dan atentata.

Upravo je kubansko veleposlanstvo mjesto na kojemu je Lee Harvey Oswald prvi put najavio svoj plan o ubojstvu. U njemu je taj bivši marinac samo nekoliko tjedana prije atentata htio ishoditi vizu za posjet Kubi, no nije mu bila odobrena. Tada je bijesno istrčao iz veleposlanstva vičući: “Zbog ovoga ću ubiti Kennedyja”.

– Kubanci nisu organizirali atentat, ali je sigurno da su za njegovu pripremu znali. Castro je Kennedyja smatrao neprijateljem i nije imao ništa protiv ubojstva – kaže Latell.

Komentara 14

Avatar ferdinand_ni
ferdinand_ni
12:14 20.03.2012.

U Americi predsjednik ne smije dirati u vojno-industrijski kompleks, bankarski sektor i tajne službe. U protivnom, ako dira nešto od te tri stvari, završi kao i Kennedy. Čak je i legendarni general Dwiht Eisenhower, koji je zaslužan za mnoge uspjehe američke vojske u Drugom svjetskom ratu, rekao da kasnije kao predsjednik, unatoč zaslugama nije imao nadzor nad vojno-industrijski kompleks. To je napisao u memoarima nakon umirovljenja.

OB
-obrisani-
14:29 21.03.2012.

Kennedy je ubijen od ovih sto danas regiraju svijetom , ostale pricice su za malu djecu !

OB
-obrisani-
17:58 21.03.2012.

2 Ubojstvo Kennedyja podvalili su dvostrukom spijunu Lee Harvey Oswaldu.Pocetkom 2007, sin CIA superagenta Howard Hunt-a, Saint John Hunt je objavio odio zapis svog oca na samrti.Howard Hunt jasno i glasno priznaje kako je LB Johnson naredio ubojstvo u kojemojem su ucestvovali Frank Stirgis iz Dallasa i agent David Atlee Phillips kao i Colonel Ed Lansdale ,a sve je to nadgledao agent Cord Meyer .Cord je platio Korzikanca Lucien Sarti-ja, ( sjecate li se kanala droga i French Connection) koji je ustvari ispalio metke u Kennedyja.. Naravno , da nesto ne bi otislo u pogresnom pravcu Jack Ruby eliminira Lee Harvey Oswalda,ha,ha,ha teorija zavjere, nego sto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije