Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVRŠNOST

Fetus živio dva dana nakon pobačaja

abortus
29.04.2010.
u 12:15

Ženi je prekinuta trudnoća bez obzira što je prošlo gotovo šest mjeseci od začeća zato što bi novorođeno dijete imalo teške malformacije i bilo bi težak bolesnik. Pobačaj je uspio, ali je fetus preživio.

RIM – Gotovo dva dana nakon terapeutskog pobačaja nađen je živi fetus od 22 tjedna u bolnici mjesta Rossano, pokraj Cosenze na jugu Italije. Živi fetus otkrio je bolnički kapelan don Antonio Martello koji je odmah podigao uzbunu. Liječnici su fetus prebacili u bolnicu u Cosenzi, gdje su ga pokušali održati na životu, ali u tome nisu uspjeli.

Ženi je prekinuta trudnoća bez obzira što je prošlo gotovo šest mjeseci od začeća zato što bi novorođeno dijete imalo teške malformacije i bilo bi težak bolesnik. Pobačaj je uspio, ali je fetus preživio, a to liječnici nisu primijetili i odložili ga u prostoriju namijenjenu za takve slučajeve. Kapelan Antonio Martello ušao je u tu prostoriju i otkrio da fetus pokazuje znakove života. Pokušaj liječnika da ipak zadrže na životu fetus od 22 tjedna nije uspio.

- Ne smijem davati nikakve izjave jer će o svemu kurija dati priopćenje - kazao je novinarima don Antonio Martello dodavši kako ne zna je li u talijanskim novinama ispričan slučaj na način na koji se odvijao jer nije čitao novine.

Kurija je priopćila kako "zaprepašćuje arbitražna površnost zdravstvene službe u nepružanju bilo kakve skrbi i reanimiranja djeteta koje je, bez obzira na sve, nastavilo samostalno živjeti".

To je priopćenje Crkve, a policija u Rossanu iz bolnice je uzela zdravstvene kartone i bit će saslušani liječnici. Želi se otkriti je li bilo nemara medicinskog osoblja, koje je "trebalo utvrditi smrt poslije prekida trudnoće". Naime, prema zakonu, zdravstveno osoblje treba utvrditi smrt fetusa nakon prekida trudnoće, ali ako fetus pokazuje znakove života, moraju učiniti sve da ga održe na životu, moraju mu pružiti liječničku pomoć.

Ministarstvo zdravstva uputit će inspektore u bolnicu mjesta Rossano Calabro kako bi se utvrdilo što se zapravo dogodilo te je li se poštovao zakon o pobačaju, koji zabranjuje prekid trudnoće ako postoji mogućnost samostalnog života fetusa. Zakon dozvoljava prekid trudnoće u poodmaklom njezinu stupnju samo ako trudnoća ugrožava život žene. Ministarstvo zdravlja želi utvrditi je li poštovan zakon o pobačaju.

- Ako istraga utvrdi istinitost objavljenih vijesti, riječ je o teškom terapeutskom zapuštanju preuranjeno rođenog djeteta, koje je vjerojatno imalo i visoki oblik invalidnosti - izjavila je Eugenia Roccella, podtajnica ministarstva zdravlja, dodavši kako bi to, u slučaju potvrde onoga što je objavljeno, bio čin "suprotan ljudskom smislu milosti, ali i bilo kojem medicinskom obveznom djelovanju".

Dijete, jednom rođeno, ima sva prava kao svi talijanski građani i uživa sva temeljna prava, među kojima je i pravo na zdravstvenu pomoć, objašnjava podtajnica Roccella razlog pokretanja istrage o cijelom slučaju.

Ključne riječi

Komentara 6

TA
tamaris
15:59 29.04.2010.

@jimbeam: to je kao kad bih ja rekla: strašno je i kada nastavnik ubije učenika. Naravno da je monstruozno i jedno i drugo. Ovdje je riječ o pobačaju - ubojstvu djeteta koje nije u mogućnosti ni glasno zaplakati jer ga ubijaju... Stravično! O kad bismo se potreudili shvatiti što je pobačaj i beskompromisno ga zabraniti kao i svako drugo ubojstvo čovjeka!

MA
manoxxl
20:44 29.04.2010.

jimbeam! koji si ti jadnik

OR
orisis
19:17 30.04.2010.

pobachaj u 6 mjesecu?Tko josh to dozvoljava!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije