Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Neka teče Kupa'

Fenomen izdavaštva - Pokuplju se pristupa kao posebnom prostoru

'09.07.2012., Sisak - Brojni Siscani svako poslijepodne provode na plazi u Pogorelcu, prigradskom naselju kojeg od sredista grada dijeli rijeka Kupa. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL'
'Nikola Cutuk/PIXSELL'
13.08.2012.
u 08:21

Petrinjski liječnik Boris Vrga u slobodno vrijeme izdaje časopis

– "Kupa" je očigledno jedini časopis u Hrvatskoj koji je pokrenuo entuzijast i koji se ne održava državnom potporom. Stoga je ona fenomen u izdavaštvu – smatra poznati hrvatski književnik Stjepan Čuić.

Naklada 333 primjerka

A entuzijast o kojem govori petrinjski je liječnik i pjesnik Boris Vrga. Sveopće jaukanje i naricanje nad  krizom i besparicom ne odnosi se na ovog prodornog 59-godišnjaka. Tiska luksuznu i suvremeno dizajniranu reviju na kvalitetnom papiru, s reprodukcijama umjetničkih djela u originalnim bojama, zahtjevno grafički uvezanu šivanim, a ne lijepljenim stranicama, s nakladom ograničenom na samo 333 primjeraka po broju. Časopis je nazvao po rijeci Kupi, uz čijih su 300 kilometara obale nanizani stari hrvatski gradovi: Brod na Kupi, Severin, Ozalj, Karlovac, Petrinja, Sisak... Postoji mnoštvo književnih revija, pa je legitimno zapitati se zašto se ovaj pulmolog u petrinjskoj bolnici odlučio upustiti u pothvat da samostalno izdaje i financira još jedan.

– „Kupa" je kulturni, a ne tržišni projekt. Na ovom prostoru dijelimo zajedničku baštinu, pa kroz časopis inzistiram na afirmaciji kulturnog i umjetničkog identiteta Pokuplja. Do sada novčanu potporu, uostalom, nisam ni tražio, ali razmišljam da to učinim za treći broj – objašnjava Vrga, a Čuić dodaje:

– Svi intelektualci trebaju imati svoje časopise i svi mi ih trebamo čitati i pomoći njihovo izdavanje.

Vrga suradnike ne honorira, a iz Zagreba, Karlovca, Petrinje i Siska javljaju se dragovoljno i stalno. Na objavu čekaju novi radovi za još deblju „Kupu". Drugi broj, izdan ove godine, ima više stranica od prvoga, objavljenog prošlog studenog. Eseje, prozu, poeziju, kritike i prikaze napisali su Radovan Radovinović, Josip Vaništa, Bogdan Arnautović, Tonko Maroević, Anka Žagar, Josip Stanić-Stanios, Nikola Ostržan, Zlatko Pochobradsky, Josip Sever, Martina Dumbović, Draženka Polović, Danko Plevnik... Objavljuje se kalendar kulturnih događanja, a sam  izdavač vodi intervjue – sugovornici su mu za sada bili kolekcionar Josip Kovačić te poznati književnik i publicist Ivan Enc.

– Kupa je upad u sistem. Ogranci Matice hrvatske imaju svoje tradicionalne časopise, i to nije loše, takvi trebaju i ostati. Međutim, oni ne mogu pokriti cijeli tematski prostor i zato je "Kupa" značajna. Uređivačkom koncepcijom može se izaći iz tradicionalnog poimanja kulture, civilizacije, života i odnosa prema svemu tome – smatra Čuić.

Dodaje da je kod Vrgina časopisa najvažniji odnos prema regionalizmu.

Doprinos na više područja

– To sugerira da će "Kupa" biti doprinos općoj kulturi i naročito leksikografiji, otkrit će nepoznata područja i u kulturnom i u geografskom smislu, a naročito u etnografskom – naslućuje Čuić.

Ključne riječi

Komentara 1

IB
istina_boli
17:27 13.08.2012.

Eto , jos malo pa ces cipelcugom preko Kupe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije