Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripajanje Kaplasta

Feitl: Naš obiteljski posao nije se mogao nositi sa globalizacijom

kaplast
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
11.09.2014.
u 12:07

Zadržat ćemo proizvodnju koju imamo, a mogući novi poslovi bit će prilagođeni našoj tehnologiji- poručuje Feitl

Kaplast d.d, prva je privatna tvrtka u Karlovcu koju je 1992. osnovao Želimir Feitl. Od tada je tvrtka postala jedna od najnagrađivanijih u županiji koja je brojnim inovativnim rješenjima u proizvodnji plastičnih nosiljki, postala poznata u čitavoj regiji.

Daljnji razvoj tvrtke

Nedavno pripajanje Kaplasta engleskoj kompaniji DS Smith Plastics Division koja ima sjedište u Belgiji, godišnji prihod od pet milijardi eura i proizvodne pogone u 20 zemalja, po riječima osnivača Želimira Feitla koji s početkom listopada odlazi u mirovinu, omogućit će daljni razvoj tvrtke.

- S tvrtkom poslujemo u kooperaciji već pet godina. Zahvaljujući tome ove smo godine imalo znatno više posla i ‘gajbe’ smo proizvodili za tržište u Francuskoj, Belgiji i Izraelu gdje inače nismo bili prisutni. Naime, oni se bave proizvodnjom kartonske ambalaže, a 20 posto proizvodnje odnosi se na plastičnu ambalažu, te druge stvari od plastike, između ostalog i za autoindustriju.

Težili smo preuzimanju jer smo premalena tvrtka da bismo opstali u vremenu globalizacije i nosili se sa sve zahtjevnijim tržištem u kojem sve odluke donose velike korporacije, posebno u pivarskoj industriji za koju uglavnom radimo.

Osim toga, plaćanje dobavljačima avansno i neprestano dizanje kredita bili su prerizični za tvrtku koja je u većinskom vlasništvu jedne obitelji - napominje Feitl. Kaže da nitko ne mora strahovati od gubitka radnog mjesta.

Vodeća pozicija u Europi

- Štoviše, posla će biti još i više, moguće je i širenje kapaciteta, pa stoga i nova zapošljavanja. Trenutačno u Kaplastu radi 65 djelatnika. Novi vlasnik imat će vodeću poziciju na području cijele Europe što će im omogućiti rast i širenje ponude injekcijski prešanih proizvoda u regiji.

Naime, Kaplast je 70 posto proizvoda izvozio u zemlje regije. Novi će vlasnik, stoga, preko Kaplasta doći do kupaca u južnoj Njemačkoj, točnije Bavarskoj gdje je koncentrirana pivarska industrija. Ime nećemo zadržati, jer postajemo pogon DS-a, ali  proizvodnju da. Ukoliko će biti i nekih novih proizvoda, bit će prilagođeni našoj tehnologiji u Kupljenskom - zaključuje Feitl

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije