Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Federacija žurno radi antimafijaški zakon

14. studenoga 2008. u 23:00 5 prikaza

Donošenje antimafijaškog zakona mogla bi nakon Hrvatske postati realnost u Federacije BiH.

Na posljednjoj sjednici federalna Vlada odlučila je razmotriti inicijativu dopredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe za donošenje seta antimafijaških zakona i utemeljiti radnu skupinu koja bi u roku 30 dana analizirala postojeće zakonske i podzakonske propise koji se tiču organizirana kriminala.

Velike slabosti
Kako stoji u zaključku: “Radna skupina će nakon analize predložiti izmjene i dopune postojećih propisa, odnosno, u slučaju potrebe, donijeti nove”.

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo u pismu upućenom prije desetak dana premijeru Nedžadu Brankoviću tražio je da resorno ministarstvo, ali i Vlada u cjelini, bez odlaganja krene u izradu mjera koje će tužiteljstvima i policiji dati veće ovlasti.

– Posljednji događaji su pokazala veliki stupanj organiziranosti kriminala i mafije u jugoistočnoj Europi, a kako je Bosna i Hercegovina, u do sada najvećoj postdaytonskoj potjeri za zločincima, pokazala velike slabosti – objasnio je dopredsjednik FBiH Mirsad Kebo.

Inicijativi o donošenju seta antimafijaških zakona pozdravljaju broje nevladine organizacije upozoravajući kako su kriminalne strukture opasno ušle u gotovo svaki segment društva. Na prosvjednom skupu protiv organiziranog kriminala i mafije u Sarajevu je danas je pročitan i javni poziv. Nevladina udruga “Dosta” organizirala je danas u Sarajevu skup potpore tužiteljstvu, policiji, medijima u borbi protiv organizirana kriminala i mafije.

Kriminalizirano društvo
– Svi znamo da živimo u duboko kriminaliziranom društvu, koje je na svim razinama zaraženo korupcijom i konstantno su pljačkali oni koji bi trebali predstavljati i štititi zakon – poručili su iz Udruženja “Dosta”.

Oni tvrde kako izabrani predstavnici naroda “naširoko surađuju s osvjedočenim kriminalcima, zloglasnim mafijašima, ubojicama i lopovima, čija djela su već godinama poznata građanima ove zemlje”.Poznati Hrvati slobodni zidari
SLOBODNI ZIDARI
Počeci masonerije u Hrvatskoj: Tko su bili poznati Hrvati masoni
Zaposlenici HEP-a na Advent Run utrci u Zagrebu
U EUROPSKOM VRHU
Podrška sportu i sportašima kao dio poslovne filozofije