Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

FBI: Ovako danas izgleda Osama bin Laden

Iako nitko točno ne zna gdje se nalazi vođa globalne terorističke mreže, nagađa se da je on sigurno utočište našao negdje na granici Pakistana i Afganistana, u plemenskim područjima pokrajine Waziristan u kojima pakistanska vojska i nema previše nadzora.
15. siječnja 2010. u 16:54 9 komentara 62 prikaza
Ovako bi Osama bin Laden trebao izgledati bez velike brade
Foto: AFP PHOTO

Iako protječe već jedanaesta godina otkako je Osama bin Laden stavljen na prvo mjesto popisa najtraženijih terorista američkog FBI-ja, nitko točno ne zna gdje se on nalazi. Nagađalo se čak da je ubijen i da se na svim snimkama nalazi neki njegov savršeni dvojnik. Ipak, svjetski su stručnjaci uspoređivanjem glasa i izgleda zaključili da su snimke autentične i da je veliki šef sviju terorista živ i dobro skriven.

Nedavno je FBI na svojim stranicama s tjeralicama uz originalne fotografije terorista objavio i fotorekonstrukcije njihova sadašnjeg izgleda kada su i po desetak godina stariji nego što su bili kada su snimljene originalne snimke. Među njima je i fotorekonstrukcija Osame bin Ladena, a prikazuje ga u dvije inačice  - s dugom i s potpuno kratkom bradom. Sve ovo pokazuje to da je Bin Laden još uvijek živ i da se FBI i te kako trudi da prikaže što vjerniju sliku kako bi ga oni koji ga eventualno sretnu, pronađu ili ubiju mogli biti sigurni da je riječ baš o njemu.

Iako nitko točno ne zna gdje se nalazi vođa globalne terorističke mreže, nagađa se da je on sigurno utočište našao negdje na granici Pakistana i Afganistana, u plemenskim područjima pokrajine Waziristan u kojima pakistanska vojska i nema previše nadzora. Još 2005. godine ta je lokacija je potvrđena u jednom pismu koje je Atiyah Abd al-Rahman napiso Abu Musabu al-Zarqawiju (obojica vrlo visoko pozicionirani u vodstvu Al-Qa’ide). Uz to što u njemu piše da se “braća i vodstvo” nalaze u Waziristanu, Al-Rahman također konstatira da su “Al-Qa’ida i Osama bin Laden trenutačno vrlo slabi da i imaju brojne probleme”.

U ožujku 2009. američki list New York Daily News pisao je da se Bin Laden nalazi u pakistanskom okrugu Chitral. Autor teksta je tada napisao da su neki uhićeni vođe Al-Qa’ide potvrdili da se njihov vrhovni vođa nalazi upravo u tom dijelu Pakistana.

Prije nešto više od mjesec dana Pakistan je objavio da ima pouzdane informacije da se Bin Laden nalazi na teritoriju Afganistana. Tu informaciju pakistanske su vlasti pribavile od nekih uhićenih talibana, koji su kazali da su u studenome bili u izravnoj vezi s povjerljivom osobom koja je susrela Bin Ladena u Afganistanu. Ipak, američki je ministar obrane Robert Gates nedavno kazao da Sjedinjene Države već godinama ne raspolažu ni s jednom pouzdanom informacijom o tome gdje se nalazi najtraženiji čovjek na svijetu.

Pelješki most snimljen iz zraka
VIDE I PLUSEVE I MINUSE
Kako u Neumu doživljavaju spajanje Pelješkog mosta: 'Otići će sav narod okolo!'
Argeta Junior
ZABAVNO I UKUSNO
Ovo su tri ukusna ljetna međuobroka koji će oduševiti vaše mališane
  • Mladen Miletić:

    FBI: Ovako danas izgleda Osama bin Laden, ja da mu nije lice izgorio sa desne strane i da nogu izgubio. Ili da je živ moga bi tako svježe pametno da izgleda.., Možda ipak malo ljepše ? Zašto pametno pa on ... prikaži još!on je odavno bio saveznik SAD-a dok smo mi se sjetili tek nedavno i to dok smo postali tako dobri kao on-nekada, da bi nas prihvatili kao prijatelje i saveznike...

  • pocrn:

    ..sve su ovo izmisljotine, novinarske patkice..he,,he..he,,he.. ..smijesno, ovo na slici nikako ne moze biti Osama..naime bez stalagnita koji istome dosezu do pojasa robot-fotka je zasigurno krivotvorina.!Bok!

  • -obrisani-:

    Osama Bin Laden= Tim Osman