Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lov na bjegunce

FBI-jeva lista deset najtraženijih slavi 60. obljetnicu

fbi
FBI
16.03.2010.
u 14:52

U proteklih 60 godina na listi se našlo 494 bjegunaca, od čega su čak 463 uhićena ili locirana. Najkraće vrijeme na listi proveo jen Billy Austin Bryant 1969. godine koji je uhićen samo dva sata nakon objave njegovog imena.

Čuvena FBI-jeva lista deset najtraženijih bjegunaca proslavila je ovih dana svoj 60. rođendan, a ovim neslavnim popisom u proteklih desetak godina uvjerljivo dominira Osama bin Laden. Zanimljivo je da vođa Al Qa’ide na listu nije dospio kao idejni vođa napada od 11. rujna 2001. kada su otetim zrakoplovima srušeni tornjevi blizanci Svjetskog trgovinskog centra, već kao inicijator bombaških napada na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji izvedenih devedesetih godina prošlog stoljeća.

Lista je nastala gotovo slučajno, kada je novinar International News Servicea 1950. objavio popis ljudi koje FBI u tome trenutku traži. Članak je izazvao toliku znatiželju javnosti da je direktor FBI-ja Edgar J. Hoover naložio pokretanje stalne liste bjegunaca. Prva osoba koja se našla na ovom neslavnom popisu je Thomas James Holden, tražen zbog ubojstva supruge, brata i polubrata.

U proteklih 60 godina na listi se našlo 494 bjegunaca, od čega su čak 463 uhićena ili locirana. Najkraće vrijeme na listi proveo jen Billy Austin Bryant 1969. godine koji je uhićen samo dva sata nakon objave njegova imena među "ten most wanted". S druge strane, najduže vrijeme na listi proveo je Eugene Webb, više od 25 godina i 10 mjeseci prije nego što je uhićen.

Među svim objavljenim bjeguncima bilo je samo osam žena, a prva se na popisu našla Ruth Eisemann-Schier koju je FBI tražio 1968. godine zbog otmice i ucjene. FBI za svaku informaciju koja dovodi do lociranja ili uhićenja bjegunca nudi novčane nagrade, a iznos je obično 100.000 dolara. Ipak, u nekim slučajevima, nagrada je bila i znatno viša.

Na ovom su se popisu svojedobno našli i neki od najozloglašenijih i najzvučnijih imena kriminala u Americi pa su "stanovnici" prvih deset na listi svojedobno bili i James Earl Jay, tražen zbog ubojstva Martina Luthera Kinga, ili Ted Bundy, silovatelj i masovni ubojica. Danas je uz Osamu bin Ladena na listi i Semion Moglievich, kum ruske mafije za kojega se vjeruje da predstavlja najopasnijeg kriminalca na svijetu, o čemu je Večernji list opširno pisao prije nekoliko mjeseci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije