Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAJNI PREGOVORI

Fatah i Hamas potpisali sporazum - Izraelci Abbasu prijete osvetom

Gaza
afp
28.04.2011.
u 20:25

Dogovoreno je zajedničko stvaranje prijelazne vlade do održavanja predsjedničkih i parlamentarnih izbora. Izbori se moraju provesti u roku od godine dana.

Palestinska organizacija Fatah potpisala je u srijedu u Kairu sporazum s Hamasom koji bi trebao označiti kraj podjela u Palestini. Sporazumom je okončano višetjedno tajno pregovaranje uz posredovanje egipatskih vlasti.

Dogovoreno je zajedničko stvaranje prijelazne vlade do održavanja predsjedničkih i parlamentarnih izbora. Izbori se moraju provesti u roku od godine dana.
Pod utjecajem arapskih revolucija i u Palestini se prosvjedovalo, a glavni zahtjev na  prosvjedima bilo je upravo ujedinjenje zemlje.

Dogovor Fataha i Hamasa nije naišao na jedinstveno odobrenje u međunarodnoj zajednici. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odmah je upozorio Palestinsku samoupravu da mora birati između mira s Izraelom i pomirbe s Hamasom.

- S ovim je sporazumom pređena crvena linija. Mi smo uvijek bili jasni: nećemo pregovarati s terorističkom organizacijom. Naše riječi nisu isprazne prijetnje. Mi na raspolaganju imamo široku paletu mjera, uključujući ukidanje VIP statusa za predsjednika Mahmouda Abbasa i njegova premijera Salama Fayyada, što podrazumijeva da se oni više neće moći slobodno kretati - zaprijetio je izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman.

U usuglašenom su tonu reagirali i američki predstavnici, upozoravajući da nikakvi dogovori s Hamasom - koji se nalazi na listi terorističkih organizacija - nisu poželjni. Predstavnici EU za sada se ograđuju da najprije moraju proučiti sporazum da bi ga mogli komentirati.

Abbas uzalud pokušava smiriti izraelske reakcije tvrdeći da se dogovor s Hamasom odnosi samo na pripremanje palestinskih izbora, ne i na mirovne pregovore s Izraelom. 

Komentara 252

OB
-obrisani-
13:22 29.04.2011.

29.04.2011. u 13:18h Stockholm je napisao/la: 29.04.2011. u 13:08h @rea je napisao/la: jele, znaš li da je M.Tudjman, tvoj kolega po političkim uvjerenjima, 2007. išao u Izrael na seminar o nacionalnoj sigurnosti ? Mora da je i on prikriveni cionista, he,he. ******************************************************* Onaj Djapic, ili kako se zove, on je isto vise put a boravio u Izraelu ... Jos jedan prikriveni cionist, agent spavac? ..................................... ................cionisti ne pretjerivajte ako je netko isao u tu smrdljivu vukojebinu nije odmah cionista... doduse mnogi su platili glavom samo zato sto su tu bili rodjeni kao nas Spasitelj.....

OB
-obrisani-
12:47 29.04.2011.

Marsijanac-Legendo Jesi li se probudio? Odgovori nesto ovim jaffancima, posili su se!

MR
mraf
15:41 29.04.2011.

29.04.2011. u 15:39h primjedba je napisao/la: *************************************************** :o) Vi mucite i sebe i njih. Roknite to vec jednom, pa da bude mir.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije