Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Farmaceutske kompanije koje su krive za epidemiju ovisnosti pristale platiti 260 milijuna dolara

Oko 400 tisuća Amerikanca umrlo je od predoziranja povezanog s opioidima
21. listopada 2019. u 23:25 3 komentara 530 prikaza
Foto: Getty Images

Četiri velike farmaceutske tvrtke postigle su dogovor u ponedjeljak s dva okruga u američkoj saveznoj državi Ohio, u zadnji čas kako bi izbjegle suđenje, te će platiti 260 miljuna dolara odštete zbog uloge u američkoj epidemiji broja ovisnika o opioidima. 

epidemija ovisnosti Slavna pjevačica oštro: 'Bila sam narkomanka već s 12 godina, neću se prodati tvojoj farmaceutskoj kompaniji'

Međutim, farmaceutske tvrtke AmerisourceBergen, Cardinal Health, McKesson i Teva nisu uspjele sklopiti širu nagodbu, vrijednu desetke milijardi dolara, kojom bi završili sa svim parnicama koje se protiv njih vode.

Četiri spomenute tvrtke distribuiraju oko 90 posto lijekova na recept u SAD-u te će ukupno platiti 215 milijuna dolara.

Izraelska tvrtka Teva platit će u gotovini 20 milijuna dolara, uz 25 milijuna dolara kroz lijek Suboxone koji se koristi za odvikavanje od opioida, rekao je Hunter Shkolnik odvjetnik dva okruga iz Ohioa u ovom sporu.

Prema Shkolniku će Teva, najveći svjetski proizvođač generičkih lijekova, isplatiti odštetu kroz 18 mjeseci.

BURNO Ella Dvornik magistre farmacije nazvala 'ženama na kasi'. Farmaceuti joj oštro odgovorili

Okruzi Cuyahoga i Summit optužili su spomenute tvrtke za ulogu u povećanju broja ovisnika o opioidima. Oko 400 tisuća Amerikanca umrlo je od predoziranja povezanog s opioidima, između 1997. i 2017., prema vladinim podacima. 

"Iako kompanije snažno opovrgavaju navode dvaju okruga, vjerujemo da je rješenje testnog suđenja važan kotačić u postizanju globalnog rješenja i pružanju smislenog olakšanja", navodi se u zajedničkom priopćenju četiri kompanije.

U petak su propali razgovori o nagodbi za cijele Sjedinjene Države, kojom bi, da je uspjela, četiri kompanije isplatile odštetu od 48 milijardi dolara. Ukupno je u SAD-u podignuto 2600 tužbi protiv farmaceutskih kompanije zbog uloge u razvijanju ovisnosti o opioidima.

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Zooltan:

    Dobijem halucinacije čim čujem za te tvrtke

  • xaron:

    dakle, 400 000 ljudi je umrlo uzi,ajuči te otrove ( uglavmom derivate heroina ), a niko nije u zatvoru. Firme če platiti i na tome če se završiti. Jad od pravosudja, kao i kod nas.

  • homophob:

    Svi ti lijekovi su od prvog dana prodaje izdavani JEDINO na LIJECNICKI recept i to ne obican nego specijalni oblik formulara propisan federalnim zakonima. Znaci ako je tko krivac onda su to oni koji su stavili svoj potpis na recept ... prikaži još! - lijecnici! To mi dode kao tuziti prehrambenu industriju i trgovine hranom sto se netko prezderava kao prase pa je debeo i oboli od dijabetisa i srcanih bolestina. Nisam jos vidio ljude iz Konzuma gurati drzalom metle nekome hranu niz grlo kao guski koju sopaju da ima veliku jetru!