Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odustao od dekreta

Faraon Mursi ponudio ustupke koji će samo doliti ulje na vatru

Mursi, prsovjednici, egipat (1)
Reuters/Pixsell
09.12.2012.
u 21:30

Egipatski predsjednik tvrdi da ne dolazi u obzir odgađa nje referenduma o novom ustavu

Nadajući se da će to biti dovoljno da zaustavi nasilje i sukobe liberala i islamista koji bjesne već danima u Kairu, egipatski predsjednik Mursi ukinuo je dekret kojim si je prije petnaestak dana dodijelio gotovo diktatorske ovlasti, no tvrdi da nema šanse da se referendum o novom ustavu, zasnovanom na šerijatskom zakonu, ne održi 15. prosinca. Kako je upravo najava referenduma donesena “preko noći” te je izazvala nasilje diljem egipatskog glavnog grada i gurnula zemlju na rub građanskog rata, predstavnici liberala tvrde da ovi Mursijevi ustupci ni izbliza nisu dovoljni da zadovolje njihove zahtjeve.

Čuva revoluciju

– Zaustavljanje referenduma naš je glavni zahtjev, a ovaj će Mursijev potez samo rasplamsati dosadašnje sukobe. Ne mogu vjerovati da islamisti sada nasilu žele nametnuti ustav koji ne predstavlja sve Egipćane, ne mogu to vjerovati nakon svega kroz što smo prošli – kazao je za Reuters Ahmed Said, jedan od demonstranata koji već nekoliko dana opsjedaju predsjedničku palaču. Liberali optužuju Mursija da se ponaša poput diktatora, no s druge strane, predsjednik Mursi i Muslimanska braća kažu da “samo čuvaju stečevine revolucije” koju su iznjedrili protiv Mubaraka.

– Nećemo dopustiti da nam ukradu revoluciju. To su strani plaćenici koji žele ugroziti demokraciju u Egiptu. Muslimanska braća dobila su izbore u zemlji, a oni sada žele silom utjecati na odluke parlamentarne komisije – ustvrdio je potpredsjednik Mursijeve Muslimanske braće Kherat Al-Shater.

Razbijanje prosvjeda

Istodobno, vođa salafista, od Muslimanske braće malobrojnije ali znatno radikalnije stranke, koja je bila jedan od sukreatora nacrta novog ustava, pozvao je svoje članove na nasilno razbijanje demonstracija oko predsjedničke palače.

– Ako se uskoro ne maknu sami, mi ćemo ih ukloniti – poručio je imam Hazem Abu Ismail.

Da je situacija uzavrela, vidi se i iz reakcija vojske, koja se do sada držala po strani.

– Nećemo dopustiti da Egipat utone u kaos, pozivamo sve strane da ponovno sjednu za stol i nastave razgovore – kazalo je zapovjedništvo egipatske vojske. Za to je mala vjerojatnost.

– Mursi se ovlasti nije odrekao dok nisu pale ljudske žrtve, razgovorom neće promijeniti stav – kažu prosvjednici.

>> VIDEO Prosvjednici se probili do predsjedničke palače u Kairu

Ključne riječi

Komentara 4

LD
lopov drpiga
13:46 10.12.2012.

onim koji su zakuhali projekt zvan "arapsko proljeće" trebalo bi podijeliti otkaze... zemlji sa 50% nepismenih, zatucanih dati da biraju i pri tom očekivati da će liberali pobjediti bilo je glupo...

LD
lopov drpiga
07:59 10.12.2012.

demokracija nije vlast svih, nego većine... a referendum je najdemokratskije sredstvo da se odluči o nekom pitanju... a sada ni demokracija nije dobra? liberalima se ne sviđa šerijat niti to da im žene nosaju marame... možda bi htjeli ponovo mubaraka :))

RI
Riznica
10:29 10.12.2012.

U hajku protiv predsjednika Mursija uključili su se brojni mediji, koji, dajući lažnu sliku stanja pokušavaju opravdati i abolirati ono što se na ulicama Kaira dešava. Plasirajući laži o „velikom broju demonstranata treba pokazati „narodni gnijev“ usmjeren prema predsjedniku koji je izabran na slobodnim demokratskim izborima na kojima je dobio preko 12 miliona glasova. .. Brojka od desetak hiljada demonstranata koju smo čuli , na tzv. okupljanju „Crveni karton“ je kap u moru u odnosu na oko 20 miliona stanovnika egipatskog glavnog grada i na oko 83 miliona Egipćana. S druge strane, suština problema nisu ti ljudi koji se okupljaju kako bi iskazali svoje mišljenje, već zapravo njihovo nasilničko ponašanje (paljenje kancelarija muslimanske brace kao i ubistva ) čime je Egipat postao zarobljenik šake ljudi, predvođene svetim trojstvom Baradeja, Amra Muse i Sabbahija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije