Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekstremni Židovi

Fanatici pljuju po djevojčicama koje su za njih nedolično odjevene

'Israelis protest against gender segregation and violence towards women by ultra Orthodox Jewish extremists on December 27, 2011 in the town of Beit Shemesh, near Jerusalem. The protest comes after a
'GALI TIBBON'
17.01.2012.
u 23:31

Hadarat nashim - To je izraz o kojem se svuda govori, a znači isključivanje žena.

Osmogodišnja djevojčica Naama Margolese sa strahom je donedavno svakog dana kretala u školu jer su je putem pljuvali odrasli muškarci i govorili joj da je kurva jer je nedolično odjevena! Tako nešto moguće je u Izraelu, u dijelovima gradova u kojima su naseljeni ultraortodoksni Židovi koji se drže ultraponižavajućih pravila za žene koje ne smiju, među ostalim, stupiti na pozornicu. Priču o strahovima malene Naame objavila je izraelska televizija i od tada se razbuktao rat među Židovima u Izraelu.

Prema procjenama, ortodoksnih Židova ima otprilike 10 posto ili 600.000, ali nisu svi tako ekstremni. Među njima postoje ultraortodoksni, kojih je otprilike 50.000 i koji žive okupljeni u pojedinim četvrtima.

Rat među Židovima

Njihova su mišljenja jako ekstremna i žele ih nametnuti i drugima pa, primjerice, napadaju autobuse koji prolaze pokraj njihovih kuća ako se u njima zajedno voze žene i muškarci. Prema njima žene moraju sjediti odvojeno u zadnjem dijelu autobusa ili, najbolje, voziti se odvojeno. Čak se događa i da fanatični vjernici-vojnici napuštaju proslave ako žene pjevaju na pozornici! Zbog toga je prije nekoliko tjedana prosvjedovala i američka državna tajnica Hillary Clinton, ocjenjujući da je riječ o eroziji demokracije u Izraelu te da je odnos prema ženama podsjeća na Iran. Odgovorio joj je glavni sefardski izraelski rabin Shlomo Amar, rekavši da nema razloga da se muškarci i žene ne voze zajedno te kritizirao to što neke Židovke pokrivaju lice velom.

Rabin nije moderan

Rabin ipak nije tako moderan, jer kaže da je ipak za to udate žene pokriju kosu rupcem, da sve žene budu skromno odjevene, a objasnio je i da se religioznim vojnicima mora omogućiti da napuste proslavu na kojoj pjevaju žene!

Još jedan događaj podijelio je Izrael. Na svečanosti koju je priredilo ministarstvo zdravstva muškarci i žene sjedili su odvojeno, a pedijatrica Channa Maayan nije mogla sama primiti državnu nagradu za svoju knjigu o nasljednim bolestima među Židovima jer, objašnjeno joj je, ona ne smije na pozornicu!

– Obukla sam dugu suknju i bluzu dugih rukava jer sam znala da je ministar ultraortodoksan i da će biti mnogo takvih u publici, ali, eto, ni to nije bilo dovoljno – rekla je dr. Maayan.

“Hadarat nashim” novi je izraz koji se često može čuti, a znači “isključivanje žena”. Vjernici ga prevode kao dostojanstvo žena, ali zapravo znači – odvajanje žena.

Ključne riječi

Komentara 65

OR
orisis
21:48 18.01.2012.

kakva je to opsesija Reom?Podsjeca me na opsesiju onom Bosankom prije godinu ,dvije...Kak se ono zvala?

Avatar Alfons_x
Alfons_x
23:36 17.01.2012.

Mislio sam da ovoga nema ni u Saudijskoj Arabiji..... Ovo je slika licemjerja, ti isti prozivaju Iran za prava žena

OB
-obrisani-
23:59 18.01.2012.

3 2 1

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije