Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ustavni sud

Fakultetima odgođena ovrha 
i naplata poreza

Sjednica Ustavnog suda ilustracija
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
24.06.2014.
u 11:45

Prema rješenju Porezne uprave Građevinski fakultet u proračun bi trebao uplatiti 31,8 milijuna kuna, a Kineziološki 1,7

        Građevinski fakultet neće morati u državni proračun uplatiti 31,895.490 kuna, a Kineziološki fakultet 1,7 milijuna kuna sve dok Ustavni sud ne odluči o njihovim ustavnim tužbama protiv rješenja Porezne uprave. Ustavni sud je suspendirao ovrhu jer je na prvi pogled riječ o složenom predmetu, a odgoda nije protivna javnom interesu niti se time nekome nanosi veća šteta, dok bi fakultetima bila nanesena šteta koju bi se teško moglo popraviti s aspekta načela na kojima se temelji ta javna služba kao jedna od najvažnijih u suvremenom društvu.

Fakulteti su tu odgodu tražili i od Porezne uprave, ali su upućeni na Upravni sud u Zagrebu koji je utvrdio da za odgodu nije ispunjen treći uvjet, a taj je da je riječ o “šteti koja bi se teško mogla popraviti”. Pri tomu su se ograničili na novčani iznos, ne uzimajući u obzir da šteta za fakultete može biti i nenovčane prirode. A za fakultete vrijede posebna ustavna jamstva koja ovrsi nad njima daje “ustavnu dimenziju koju Ustavni sud ne smije zanemariti”. Građevinski fakultet trebao je platiti porez i prirez na dohodak od nesamostalnog rada za 2009. godinu od 11,1 milijun kuna, doprinose od 8,8 milijuna kuna te kamate od 11,9 milijuna kuna.

Ovrhom bi bili onemogućeni izvršavati svoje obveze, posljedice bi se pretočile i na međudržavnu znanstvenu suradnju pa bi to dovelo do narušavanja ugleda i Republike Hrvatske. Posljedice bi zahvatile i Arhitektonski i Geodetski fakultet s kojima dijele prostor pa i trošak režija. Kineziološki fakultet ima prema spornom poreznom rješenju obvezu poreza i drugih davanja utvrđenu za 2008. i 2009. godinu te bi i njima ovrha onemogućila održavanje redovne nastave i drugih aktivnosti, pa i realizaciju gradnje zapadnog kampusa i polivalentne sportske dvorane za Univerzijadu u suradnji s Gradom Zagrebom i Sveučilištem.

>> Moguće zatvaranje tri zagrebačka fakulteta?

Komentara 1

GO
gost500
10:55 26.06.2014.

Poštovani, u roku 5 dana ste objavili da je Ustavni sud poništio ovrhu, a zašto onda niste na početku mjeseca objavili da je i ovrha u iznosu 1,8 mil. kn. i naplaćena putem ovrhe Kineziološkom fakultetu? Da Kineziološkom f. je naplaćena ovrha blokadom svih računa. Tako da ta odluka ustavnog suda koja je zakasnila nije baš čista jer to sad znači da će njima država vratiti novce? Hvala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije