Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLICIJA SE OČITOVALA O SLUČAJU 'FACEBOOK' I LIJEPLJENJU PROSVJEDNIH PLAKATA

Faber: U zagrebačkom slučaju smo pogriješili, javno se ispričavamo

03.12.2008.
u 15:28

Tko radi, taj i griješi - komentirao je Tomislav Karamarko, ministar unutarnjih poslova, pogrešku koju su u postupanju počinili policajci privodeći mladića koji je u noćnim satima 1. prosinca na Trgu bana Jelačića lijepio plakate kojima se poziva na prosvjed, definirajući lijepljenje plakata kao djelo remećenja javnog reda i mira. Mladić je priveden u policiju, a potom i dežurnoj sutkinji s kvalifikacijom počinjenja dvaju prekršaja, objasnio je na današnjoj konferenciji za novinare Vladimir Faber, glavni ravnatelj policije.

Sanader: Nitko ne smije biti priveden zato što drugačije misli

SDP-ova poruka aktivistima Facebooka: Ne dajte da vas zastraše

HND: Potpuno promašena represija

Prvi definirani prekršaj jest plakatiranje javne površine, zbog čega će spomenuti mladić biti kažnjen. No drugi definirani prekršaj, istaknuo je Faber, a to je da je mladić remetio javni red i mir, nije počinjen.

- Zbog toga mu se javno ispričavamo - rekao je Faber, a Karamarko je dodao da će zbog navedenog biti sankcija s obzirom na propuste.

Što se pak tiče dubrovačkog slučaja Nikše Klečaka, riječ je o postupanju po nedorečenom zakonu, smatra Karamarko, a Klečak nije priveden nego je samovoljno došao na razgovor u policiju.

Treći slučaj s kojim se policija zabavila je slučaj u Zadru, po kojem je navodno koordinatorica za mirni prosvjed bila privedena u policiju. Takve konstrukcije su lažne, namjerno konstruirane s ciljem rušenja ugleda policije, istaknuo je njezin ravnatelj. Iznio je kako je spomenuta sama došla u policijsku postaju i tražila informacije o organiziranju mirnog prosvjeda.

U ovom trećem slučaju riječ je o potpuno izmišljenom postupanju policije, ocijenili su sudionici današnje konferencije.


Borovec demantira

Borovec je demantirao navod da je zbog lijepljenja plakata koji pozivaju na prosvjed osumnjičeni zadržan šest sati na ispitivanju te skidanje plakata od strane policije.
- Niz neistina iznesenih je u javnost. Krajnja je i notorna glupost da je policija skidala plakate. To nije u nadležnosti policije, to je stvar gradske vlasti, komunalne službe. Ne znam da li su oni skidali, ali policija nije - zaključio je Borovec.
Glasnogovornik ravnateljstva policije Krunoslav Borovec po drugi je puta u ovome tjednu gostovao u emisiji "Otvoreno", večeras ponovno zbog Facebooka. Odmah na početku ispravio je navode medija toga dana rekavši kako su novinari današnju press konferenciju Karamarka i Fabera izokrenuli u svoju korist.
- Kao da ja nisam bio tamo. Jedno je rečeno, drugo je preneseno. Zbog špekulacija oko cijelog postupka, politizacije slučaja nije bilo.
Borovec je objasnio kako je mladić zbog lijepljenja plakata priveden iz policijskih razloga, jer je na Trgu uočen zbog sumnjivog ponašanja. Dao se u bijeg, policajci su mu zapovjedili da stane što on nije napravio. Krenuli su za njim, nakon nekoliko metara su ga stigli, utvrdili identitet i priveli ga. "Njegovo ponašanje je izazvalo sumnju policije i svakog bi razumnog policajca natjeralo sumnju", rekao je Borovec.
Poruka na plakatima koje je lijepio nije izazvala uznemirenje građana i prekršaj nije ostvaren, rekao je Borovec te dodao da policija kao tužitelj odustaje od prekršajnog postupka.
(I.Vi)


Faber: Nije kažnjivo bježati od policije

Prepričavajući događaje u noći 1. prosinca kada je uhićen mladić kojemu se policija ispričava jer je njegovo djelo lijepljenja plakata kvalificirano kao remećenje javnog reda i mira, Faber je naveo da je mladić od policije bježao.
Na upit hoće li zbog bježanja biti kažnjen, napose jer se oglušio i o zapovijed da se zaustavi, Faber je odgovorio da neće. Komentirao je kako to nije prekršaj, osim ako niste u vozilu. Novinari su zaključili, a ravnatelj policije potvrdio - od policije se smije nekažnjeno bježati.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije