Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKRUGLI STOL Podizanje efikasnosti pravosuđa

Faber: Treba prestati vjerovati da smo sigurna zemlja

13.11.2008.
u 11:53

Javnost se godinama uvjeravalo da je Hrvatska sigurna zemlja, poricalo se postojanje mafije i organiziranog kriminala. Trebamo reći da smo dosta smrdljivi proizvod zamatali u celofan i da je stvarno stanje obrnuto - poručio je Vladimir Faber, v.d. ravnatelja policije, u Hrvatskom saboru na okruglom stolu na temu Podizanje efikasnosti pravosuđa - mjere za provedbu.

Oslikavajući dosadašnji rad policije tek kao produženu ruku politike, Faber iznosi da građani nemaju povjerenja u policiju i pravnu državu, a u zemljama Europske unije od 70 do 85 posto građana ima to povjerenje.

Šimonović: 2009. bit će godina akcija u suzbijanju organiziranoga kriminala

Karamarko: Konsolidacija MUP-a u roku od 30 dana

Faber je istaknuo da je je zbog ubojstva Ivane Hodak policija legitimirala 2000 ljudi, pregledala 3000 vozila, blokiran je grad i dodao da represija mora ići prema dva posto populacije krim-miljea, a ne prema građanima.
- To je slika tradicionalne policije. Moramo prestati raditi kao do sada, skakati kad se dogodi ubojstvo, blokirati grad, viktimizirati građane - ocijenio je Faber, istaknuvši da je policija blizu rješenja ubojstva Adriana Čupića.

Faber je također poručio da treba mijenjati sustav, a ne ljude u njemu i najavio da će represija biti ciljano usmjerena prema kriminalcima, a uporaba sile koja je monopol policije biti promijenjena sukladno zakonu.

Ivan Šimonović, ministar pravosuđa, najavio je da će od 1. siječnja 2009. godine sa sadašnjih 108 broj sudova okrupnjavanjem i racionalizacijom poslovanja pasti na 67.

Branko Horvatin, predsjednik Vrhovnog suda, iznio je podatak da je 1,7 do dva milijuna predmeta godišnji priljev na sudove, što pokazuje da građani dolaze na sudove jer svoje probleme ne mogu drukčije riješiti, što pak govori da bi i druge institucije trebale raditi svoj posao.

- Nismo bili dobri u suzbijanju organiziranog kriminala koji je svoj novac uveo u "legalne" poslove. Oni normalno rade, osim kad im u poslovanju trebaju čvršće metode. Tada se vraćaju starim navikama i dobivamo ono što smo imali na ulicama - izjavio je Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik.

Bajić je istaknuo da Državnom odvjetništvu nedostaje ljudi jer zanimanje za pravne poslove otpada, a banke i osiguravajuće kuće postaju znatno atraktivnije za rad. Prošle je godine, naime, čak 56 državnih odvjetnika, odnosno 10 posto kadra, napustilo državno odvjetništvo.


Zašto SOA nije spriječila ubojstvo Pukanića

Mnogi novinari su me pitali zašto sigurnosno-obavještajna agencija nije obavijestila o planiranju Pukanićeva ubojstva. Ja mogu samo reći da Velika Britanija ima najbolju tajnu službu na svijetu, a ipak su joj se dogodili teroristički napadi, ocijenio je Faber. Koordinacija svih službi nadležnih za sigurnost i provedbu zakona bit će također jedna od glavnih odrednica i novog rada policije, najavio je njen v.d ravnatelja.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije