Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mora na liječenje

F. Valiću 28 godina za silovanje i ubojstvo 73-godišnjakinje

franko valić
Goran Kovačić/PIXSELL
02.11.2010.
u 13:52

U kuću nesretne žene Valić je ušao prije zore, kroz prozor sobe, silovao je pa ugušio kabelom usisavača.

Na jedinstvenu kaznu zatvora od 28 godina nepravomoćno je na Županijskom sudu u Rijeci osuđen 22-godišnji Franko Valić iz Podhuma, mjesta u zaleđu Rijeke. Mladića je vijeće, kojim je predsjedala sutkinja Đurđa Jovanić, proglasilo krivim za monstruozni zločin, silovanje i ubojstvo sumještanke Antonije Lolić (73), na koju je Valić nasrnuo u njezinoj obiteljskoj kući u kolovozu prošle godine.

Ubio da bi prikrio zločin

Valić, zvan Frenki i Motorka, protiv kojega se vodi još nekoliko postupaka zbog krađa, presudu je saslušao mirno, pognute glave, a nitko od njegove obitelji nije bio u sudnici.

Za silovanje vijeće je Valića osudilo na osam godina zatvora, a za teško ubojstvo kojim je htio prikriti nedjelo izrečena mu je kazna dugotrajnog zatvora od 21 godinu, pa je u konačnici izrečena jedinstvena kazna od 28 godina zatvora. Valiću je izrečena i sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja, a u zatvorsku kaznu uračunava mu se vrijeme provedeno u pritvoru, od kolovoza lani, kad je uhićen dan nakon zločina.

Kako je proglašavajući optuženika krivim kazala sutkinja Jovanić, Valić je u spavaću sobu nesretne žene ušao kroz prozor oko pet sati ujutro, zatekao ju je na nogama i oborio na tlo te fizički nasrnuo na nju i silovao je. Kako ne bi bio otkriven, jer ga je žena poznavala i vikala dozivajući pomoć, Valić ju je odlučio ubiti. Oko vrata joj je obmotao električni dovodni kabel usisavača i stežući ga ženu je ugušio. Sa zločinom su ga povezali otisci i tragovi pokojničina DNK na odjeći.

Branio se optužujući oca

Obrazloženje presude, kao i sve rasprave, bilo je zatvoreno za javnost jer je bila riječ o kaznenom djelu silovanja. No, utvrđenu smanjenu uračunljivost u vrijeme zločina i njegovu tadašnju dob, s nepunom 21 godinom Valić je bio mlađi punoljetnik, sud je vjerojatno uzeo u obzir kao olakotne okolnosti, dok njegovu obranu, u kojoj je neizravno upućivao na to da je zločin počinio njegov otac, a da je spolni odnos bio dobrovoljan, nije smatrao istinitom.

Komentara 23

OB
-obrisani-
14:17 02.11.2010.

Franku Valiću se malo zalomilo ali s obziom da je \"Pravi Hrvat\" nemre biti ni kriv iako nije pravi hrvatski vitez..

JA
jankoprekobrda
14:39 02.11.2010.

Zar samo 28 godina, ako je ona bila 20god. a prosijecni vijek je 70 onda njega treba slijedovati 50 god. robije ne zatvora vec doista robije sa teskim fizickim radom.

MA
Majur
14:03 02.11.2010.

Smrtna kazna za ovakve................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije