Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donosi Max!

EX-YU Masters: Hrvati i Srbi imaju talent za tenis, ali i roditelje spremne na rizik

Tomas Berdych (R) takes a 'selfie' with fellow tennis players (L-R) Roger Federer, Stan Wawrinka, Novak Djokovic, Andy Murray,  Milos Raonic, Kei Nishikori and Marin Cilic at the O2 Arena in London November 7, 2014. The men's ATP World Tour tennis finals
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
16.11.2014.
u 14:40

Novak Đoković je iz Beograda, ali je dijete Hrvatice i kosovskog Crnogorca; Marin Čilić i Ivan Dodig su Hrvati iz Međugorja; Miloš Raonić je Kanađanin crnogorskih korijena, rođen u Podgorici...

Novak Đoković, Marin Čilić, Miloš Raonić, Ivan Dodig, Daniel Nestor, Nenad Zimonjić, Goran Ivanišević, Ivan Ljubičić... Previše je to tenisača (i igrača i trenera) iz država nastalih raspadom Jugoslavije da bi na Mastersu u Londonu ostali nezamijećeni. Pa nije stoga čudno da su se mnogi svjetski mediji pozabavili tom činjenicom. Neki su je registrirali, a neki su je pokušali i raščlaniti, objasniti zbog čega su Južni Slaveni, a napose Srbi i Hrvati, tako uspješni u teniskom sportu.

Tako je La Gazzetta dello Sport objavila i kartu regije te naznačila iz kojih gradova dolaze ti igrači. Pa, da utvrdimo gradivo: Novak Đoković je iz Beograda, ali je dijete Hrvatice i kosovskog Crnogorca; Marin Čilić i Ivan Dodig su Hrvati iz Međugorja; Miloš Raonić je Kanađanin crnogorskih korijena, rođen u Podgorici...

Veteran u igri parova (38) Nenad Zimonjić je Beograđanin, ali s ovih prostora je i još stariji Kanađanin Daniel Nestor (42) koji se rodio u Beogradu kao Danijel Nestorović, dijete iz braka Makedonca iz Ohrida (koji se izvorno prezivao Nestor) i Beograđanke iz mješovitog srpsko-hrvatskog braka, s roditeljima se u Kanadu preselio kad je imao četiri godine; Čilićev trener Goran Ivanišević je iz Splita, a Ivan Ljubičić, Raonićev trener (i Berdychov menadžer) je Hrvat iz Banje Luke.

Nole poput Borga

To je, dakle, čak osam sudionika ATP završnice u Londonu (šest igrača i dva trenera). No, ako bismo se pomaknuli malo dalje od Londona, pronašli bismo još mnogo tenisača i tenisačica s ovih prostora koji nastupaju i pod zastavama drugih zemalja. Najsvježiji je primjer naše Ajle Tomljanović koja je odnedavno Australka, kao što je to i Srpkinja iz Osijeka Jelena Dokić. A za tu zemlju nastupaju i Hrvat iz Tuzle Bernard Tomić te jajački Hrvat Marinko Matošević. U susjednom Novom Zelandu je Splićanka Marina Eraković, a u Kanadi je, osim Raonića i Nestora, i Slavonac Frank Dančević. Među "pečalbarima" treba istaknuti i Srpkinju s francuskom putovnicom Kristinu Mladenović, te Tuzlanku (otac Srbin, majka Bošnjakinja) Andreu Petković, danas drugu tenisačicu Njemačke.

I dok tenis u Hrvatskoj ima duboke korijene (još od Punčeca i Palade), u Srbiji, a posebno u BiH, to je novija pojava. Imali su Srbi, naravno, i Jelenu Genčić i Slobodana Živojinovića, iz Srbije je i Mónika Szeles, no tenis je kod susjeda eksplodirao ponajprije s pojavom Novaka Đokovića.

– Tako je bilo i kad se u Švedskoj pojavio Björn Borg. Nije postojala teniska tradicija, ali Borg je povukao mnoge druge švedske igrače – Wilandera i Edberga. Ili u Njemačkoj, gdje je Boris Becker pokrenuo revoluciju u tenisu. Isto je i s Đokovićem i Anom Ivanović. Njihovi rezultati su odlični za srpski tenis, djeca ih gledaju na televiziji i žele da igraju kao oni – objasnio je Nestor boom srpskog tenisa.

Priča je zapravo ista. Tenis je nekad bio skup sport, za njega je potrebna određena infrastruktura (tereni) i oprema (barem reket, loptice i tenisice), ali talenata na ovim prostorima (kao uostalom i za neke druge sportove) nikada nije manjkalo.

Razgovarali smo o tome s Nikolom Pilićem, Goranom Prpićem i Branimirom Horvatom i oni su zajedno složili mozaik u kojemu su se našli svi bitni detalji koji daju odgovor na pitanje: odakle toliko vrhunskih tenisača i tenisačica iz regije.

– Neosporan je talent, taj smisao za tenis ovdašnje mladeži. Tu su uzori kojih ne manjka. Nakon svih velikih uspjeha, pojavljuje se vojska novih klinaca koja će uzeti reket u ruke. Tu je potom spremnost na mukotrpan rad i odricanja. Ali i na rizik: žrtvuju se mnoge stvari, između ostaloga i obrazovanje – kaže Horvat.

No, na putu do uspjeha ne riskira se samo obrazovanje djece nego i financijska opstojnost roditelja.

– Počeci apsolutno financijski leže na roditeljima, sve je to obiteljski projekt. A prve pokazatelje je li netko talentiran i može li biti pravi igrač, dobar teniski trener može procijeniti najranije u dobi između 12 i 13 godina. Nikako prije toga – ističe Goran Prpić.

Kod Pilića 3000 € mjesečno

Upravo u toj dobi Đoković je došao na "probu" u München, u tenisku akademiju Nikole Pilića, i to na preporuku njegove trenerice Jelene Genčić, koja je tvrdila da je dečko "jako talentiran".

– Odmah sam znao da je poseban. Novak je kod mene povremeno dolazio tri godine. Troškovi njegova boravka u Akademiji bili su nešto manje od 3000 eura mjesečno – otkriva Pilić, dodavši da je Đokovićev otac u njega ulagao svu zaradu iz obiteljskog restorana na Kopaoniku.

Gruba računica kaže da je godišnji trošak za talentiranog mladog igrača (treneri, putovanja) 80 tisuća eura. A ljudi s ovih prostora ne bježe od rizika...

Komentara 14

Avatar Tarabic
Tarabic
20:16 16.11.2014.

Pitanje za prepametnog novinara, kojeg ocigledno vise zanima kako igracima izgleda dnk nego kakav tenis igraju: Zasto spominjete Srbe u naslovu a posle pisete da su to sve Hrvati i Crnogorci??!!!

Avatar Tarabic
Tarabic
20:22 16.11.2014.

34 kune da bi procitao da je Noletu majka Hrvatica pffff. A otac Crnogorac. A zna se sta Nole misli o svojoj nacionalnosti. Kao kad bi ja rekao da je doticni novinar od majke Hrvatice, oca Hrvata a po nacionalnosti je Taliban!

Avatar Tarabic
Tarabic
20:23 16.11.2014.

Sto bi rekla ona dva cigana iz Ko to tamo peva, neces se ti od pisanja leba na'esti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije