Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
djeca poginulih

"Evo zašto tražimo 32 milijuna kuna odštete od Horvatinčića"

'08.05.2012., Sibenik - Na Zupanijskom sudu pocelo sudjenje Tomislavu  Horvatincicu za izazivanje pomorske nesrece u primostenskom akvatoriju u kojoj je poginulo dvoje Talijana.  Photo: Hrvoje Jelavic
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/5
25.06.2012.
u 08:00

Treba naglasiti da je riječ o temeljnim iznosima, a njih sud može i povisiti uzimajući u obzir posebnosti i pojedinosti konkretnog slučaja kao i njegove egzistencijalne aspekte – stoji u zahtjevu Federica i Gaije Salpietro

Tomislav Horvatinčić, zagrebački poduzetnik kojemu se na Općinskom sudu u Šibeniku sudi zbog izazivanja teške pomorske nesreće u kojoj su na svojoj jedrilici Santa Pazienza u primoštenskom akvatoriju lani u kolovozu živote izgubili supružnici Francesco Salpietro i Mariela Patelli, odbio je odštetni zahtjev sina i kćeri poginulih nautičara u iznosu od 4,3 milijuna eura.

Suprotno hrvatskoj praksi

O toj svojoj odluci nije rekao ni riječ kao što se dosad od njega nije čulo koliko je novca ponudio, ili je spreman ponuditi, djeci čije je roditelje usmrtio u naletu glisera na njihovu jedrilicu. Na početku suđenja, podsjetimo, izrazio je žaljenje i sućut, no i odbacio krivnju za optužbe da je nesreću izazvao s neizravnom namjerom, za što je predviđena zatvorska kazna od tri do deset godina. Dosadašnji tijek suđenja pokazuje da će upravo kvalifikaciju neizravne namjere Horvatinčićeva obrana osporavati i pokušati je ublažiti na nehaj, za što je pak predviđena kazna od jedne do pet godina zatvora.

Horvatinčićevi branitelji, odvjetnici Velimir Došen i Branko Baica, prijedlog imovinskopravnog zahtjeva koji su posredstvom jednog zagrebačkog odvjetnika šibenskom sudu uputili Federico i Gaia Salpietro, ocijenili su nerealno visokim ne komentirajući njegove detalje, dodajući tek da je o naknadi štete prerano govoriti jer nije utvrđena kaznena odgovornost njihova branjenika. Priznajući ipak da oštećeni mogu postaviti takav zahtjev i bez kaznene odgovornosti, Došen zahtjev ocjenjuje suprotnim hrvatskoj sudskoj praksi i kriterijima našeg zakonodavstva. Štoviše, smatra da bi traženi iznos i u Italiji bio previsok i vjeruje da će šibenski sud uputiti djecu poginulih da naknadu štete potražuju u parničnom postupku.

– Neosporno je da djeca koja su izgubila roditelje u ovakvoj užasnoj nesreći imaju pravo na naknadu, ali ne od Horvatinčića, već od osiguravajuće kuće kod koje je i on i njegovo plovilo bilo osigurano. Usto, Horvatinčić je nastojao stupiti u kontakt s obitelji, u više navrata je išao u Italiju, nudio je pomoć, bio na groblju, no i oni i njihovi odvjetnici odbili su svaki kontakt, što je u ovakvom slučaju neuobičajeno – kaže Došen. Dodaje da je imovinskopravni zahtjev očito sačinjen na temelju saznanja o materijalnom statusu Tomislava Horvatinčića, a ne na realnim mjerilima te takav postupak naziva nemoralnim i neetičnim pri čemu, kaže, ne želi opovrgavati pravo na naknadu koju Federico i Gaia imaju zbog gubitka roditelja. Došen očekuje da će, kad se utvrdi kaznena odgovornost, ako se pritom utvrdi i suodgovornost oštećenih, i Horvatinčić potraživati naknadu štete za svoj brod Santa Marina.

Dvostruka tuga mladih Talijana

Iznos koji je za Horvatinčića nerealan sin i kći tragično stradalih nautičara utemeljili su upravo na talijanskom pravu i sudskoj praksi jer žive u Italiji i za njih su, kažu, ondje nastupile posljedice, bez obzira što se tragedija u kojoj su u trenutku izgubili oba roditelja dogodila u Hrvatskoj. Predlažući da sud u istom postupku koji vodi protiv Horvatinčića dosudi traženi iznos, Federico i Gaia traže po 2,142.516 eura, u čemu je sadržana imovinska i neimovinska šteta koju su pretrpjeli, trpe i trpjet će i ubuduće.

Računajući kolika je imovinska šteta, kao oštećenici se pozivaju na godišnje prihode pokojnih roditelja u iznosu od 140 tisuća eura, od kojih je najmanje polovica bila namijenjena njima, pri čemu prilažu i prijavu prihoda za 2010. godinu, pa uzimajući u obzir dob pokojnih roditelja i njihov koeficijent življenja, zaokružuju taj dio iznosa na 707.140 eura. Navode i da je šteta na uništenoj jedrilici najmanje 80 tisuća eura, no taj iznos nisu obračunali. U tom su dijelu, međutim, dodali još gotovinske izdatke koje su zbog smrti roditelja imali, od primjerice prijevoza tijela u Italiju i pogreba do troškova prijevoda sudske dokumentacije, izdataka za telefon, putovanja u Šibenik i naposljetku troškova liječenja za oboje zbog psihofizičkog stanja koje je izazvao tragičan gubitak majke i oca. Naknada na ime imovinske štete tako je zaključena na 721.033,45 eura, dok je ona neimovinska višestruko veća i naširoko obrazložena primjerima iz talijanske sudske prakse. Obrazlažući da se temeljem Ustava Italije i više presuda vijeća Kasacijskog suda taj oblik štete sastoji od moralne i egzistencijalne štete za čije određivanje služe tablice suda u Milanu, najprije navode da iz tablica proizlazi da šteta zbog smrti oboje roditelja iznosi 616 tisuća eura svakom djetetu. No u njihovu slučaju, obrazlažu, iznos se za svakog udvostručuje zbog posebnosti.

– Treba naglasiti da je riječ o temeljnim iznosima, a njih sud može i povisiti uzimajući u obzir posebnosti i pojedinosti konkretnog slučaja kao i njegove egzistencijalne aspekte – stoji u zahtjevu. Iz toga slijedi, uzimajući u obzir sve okolnosti slučaja, među kojima je nasilna smrt oboje roditelja u tragediji i činjenica da su oba roditelja poginula istodobno pa je intenzitet boli, tuge i duboke potresenosti izazvan trajnim gubitkom veći i šteta zbog gubitka roditeljskog odnosa povećava se pa se geometrijski povećavaju i bolne posljedice afektivnog gubitka – da svakom djetetu zbog gubitka oboje roditelja treba nadoknaditi štetu u iznosu od 1,232.000 eura s mogućnošću da bude i dodatno povećana.

U konačnici, za trajno narušeno zdravlje Federico i Gaia potražuju još 1,1 milijun eura, napominjući da se radi o pravnim institutima uvriježenim u talijanskoj sudskoj praksi. Iznos se sastoji od dvije vrste biološke neimovinske štete koje u zbroju za svakog od njih iznose 550 tisuća eura. Kad se sve zbroji, imovinskopravni zahtjev teži 4,285.032 eura ili 32,25 milijuna kuna, što je najvjerojatnije najveći zatraženi iznos naknade u nas.

Komentara 97

JO
joso
10:37 25.06.2012.

kak lep čovjek , onak profinjen.. a nama su mlečani u dalmaciji posijekli šume , nejte to zaboravit.....

RI
Ringo
08:11 25.06.2012.

Slažem se sa zahtjevom za odštetu. Kada je glumio facu, sada neka plati.

MI
misuratakid
11:12 25.06.2012.

Nadam se da će da djeca odrat do gole kože i uzeti mu sve što ima, a Sud osuditi na dugogodišnju zatvorsku kaznu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije