Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njemačka studija

Evo tko je najviše profitirao od zajedničkog europskog tržišta

Europska unija
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/2
03.08.2014.
u 12:48

Svaki Danac bogatiji 10.400 eura, a Britanac 250 eura zbog EU

Ako je itko sumnjao, u posljednjih 20 godina sve su države osnivačice unutrašnjeg tržišta EU – područja na kojem vladaju četiri slobode: sloboda kretanja kapitala, radnika, usluga i robe – od njega profitirale te zabilježile gospodarski rast.

Najviše su koristi izvukle Njemačka i Danska, a najmanje Velika Britanija, kaže se u studiji za njemačku Zakladu Bertelsmann.

Grčki paradoks

Podaci su to koji potvrđuju pretpostavku da veća integriranost znači i bolje iskorištavanje ekonomskih mogućnosti tržišta koje danas čini pola milijarde ljudi. Naravno, ako država ima koliko-toliko održivu ekonomiju. Europsko je tržište u razdoblju od 1992. do 2012. svake godine u prosjeku njemačkom gospodarstvu donosilo dobit od 37 milijardi eura. Preračunato, svaki je Nijemac godišnje “zaradio” 450 eura više nego prethodne godine. Ukupna korist unutrašnjeg tržišta za Njemačku možda se najbolje vidi po podatku da je ukupna dobit u dvadeset godina iznosila 779 milijardi eura, što čini trećinu njemačkog BDP-a. Najviše su po stanovniku zaradili Danci – svaki je Danac “utržio” 10.400 eura, za razliku od Britanca koji je u 20 godina zaradio mizernih 250 eura.

Tko najbolje prolazi na unutrašnjem tržištu, u koji je prije godinu dana ušla i Hrvatska? Prije svega ovisi o gospodarskim prilikama u samoj državi, koliko je ekonomija uopće sposobna proizvoditi i tu se vide razlike između razvijenijeg sjevera i manje razvijenog juga. Indikativan je slučaj Grčke: godišnje je po stanovniku zabilježen formalni prihod od 70 eura od zajedničkog tržišta, no realni prihodi istovremeno su godišnje bilježili pad od 190 eura zbog ekonomske krize.

Kako Juncker hoće

Uz nacionalno gospodarstvo, države koje su najviše profitirale od unutrašnjeg tržišta imaju iznimno snažne i razgranate veze s ostalim članicama, odnosno jako su dobro umrežene. Ukratko: ne isplati se biti izoliran. Britanija je možda najbolji primjer za samonametnutu izoliranost, koja prelazi puko odbijanje zajedničke valute, eura, koje je – kaže studija – uvelike olakšalo ekonomsku integraciju.

Glavni cilj u stvaranju unutrašnjeg tržišta je da građanima donese ekonomski prosperitet. Zajedničko tržište srž je europskih integracija i pospješuje ekonomski razvoj u svim članicama, kažu iz Zaklade. Pozitivni utjecaj tržišta, kažu, trebao bi biti poticaj za veću integraciju. No s tim se ne slažu svi. Vjerojatno će EU ipak krenuti putem jače integracije ako se slaganje većine državnika s izborom Jean-Claudea Junckera za šefa Europske komisije da iščitati kao podrška programu jače integracije. No rezultati istraživanja dat će zasigurno vjetar u leđa Britancima, koji manje ili više ozbiljno koketiraju s izlaskom iz Unije.

>>Čak je i Grčka više profitirala od EU nego Britanija

>>Uz Portugal, Hrvatska bilježi najveći skok u prodaji automobila

Komentara 6

Avatar noesiss
noesiss
13:34 03.08.2014.

Tu zaradu ''po gradjanu'' si okacite macku o rep. Gradjani su opljackani, nacionalna bogatsva oteta narodima, sve banke, sve infrastrukture, sve drzavne profitabilne firme, sve vrijedno je oteto narodima. U svim drzavama. Dakle tko je zaradio, tko je napravio profit? Krupni kapitalisti naravno, banditi sto su privatizirali i pokrali sve gradjanima, Lobby, korporacije i slicni, a to ne treba dijeliti na gradjane. Nisu zaradili gradjani, nego oni. Sredjna klasa je pometena, imamo samo kapitaliste i sluge, robove i robovlasnike. Jos gore od Feudalizma. Oni se bar nisu krili, a ovi su podli mafijasi, pljackarosi.

IV
ivanjoksimovic
13:02 03.08.2014.

Ako je Britancu za sve ove godine u EU profit 250 eur, to znaci samo da ih je EU debelo usporila. Nije ni cudo sto hoce da izadju. A za Nemce ni ne cudi sto su na vrhu. Za njih i jeste napravljen taj sistem. Opametili se '45 pa umesto da oruzjem porobljavaju Evropu, to rade ekonomski. Moze im se.

Avatar epidaurus
epidaurus
04:23 04.08.2014.

Zbog svega "gore navedenog" UK jedina pored Njemačke ima solidan privredni rast po zadnjim pokazateljima....britanci nisu ludi...to je stara trgovačka nacija .... mi hrvati nećemo dobro završiti sa ovom europom..sve što nam daju je vrlo uslovljeno nečim što niti jedna suverena zemlja ne bi prihvatila....što reče moj prijatelj amerikanac zaposlen u state department, dan ulaska Hrvatske u EU je dan njenog prestanka samostalnosti .....sve što brbljaju u Saboru nema nikakvu važnost ionako.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije