Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podjela odbora

Evo što su HDZ i SDP dogovorili na sastanku u Saboru

Gordan Jandroković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
12.10.2016.
u 16:33

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković kazao je da 16 odbora pripada većini, a 13 oporbi

HDZ i SDP su se na sastanku u Saboru dogovorili da odnos kvota u Saboru, dakle koliko odbora pripada vladajućima, a koliko oporbi, ostaje isti kao i u prošlom sazivu, posebice zato što je i odnos većine i manjine otprilike isti kao i nakon prošlih izbora. 

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković kazao je da 16 odbora pripada većini, 13 oporbi, a tradicionalno – Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina – pripada nacionalnim manjinama. - Sve ostaje kao i u prošlom mandatu, sada je na nama iz vladajuće većine da između svojih partnera preciziramo sve do kraja, a i kolege iz oporbe to trebaju napraviti sa svoje strane – kazao je Jandroković.

"Nama je u interesu da konstituiramo Sabor i da se što prije počne raditi"

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan dodao je kako je oporba već započela razgovore među sobom i nastavlja ih sutra. – U ime SDP-a mogu reći da je nama u interesu kao i vladajućima da konstituiramo Sabor i da se što prije počne raditi. Očekujem da ćemo sva radna tijela, s obzirom na određene promjene, imenovati do utorka-srijede, poznati su omjeri, praktički identični kao zadnji put i to je dobra demokratska praksa u parlamentu. Razgovarat ćemo sa svima onima koji ulaze u opoziciju, dogovoriti se i predložiti to Odboru za izbor i imenovanja. HSS se izjašnjava kao oporba, ne bježimo od razgovora i razgovarat ćemo sa svima onima koji kažu da su u oporbi – objasnio je Dragovan.

Tema sastanka, dodaju, nisu bili dogovori oko imena budućih potpredsjednika Sabora, pa nisu ni željeli otkriti tko bi oni mogli biti. - Tijela SDP-a će razgovarati o tome, znat ćete više nakon sjednice Kluba zastupnika SDP-a. Neću komentirati na što HNS računa, ja kažem da ćemo mi u SDP-u donijeti odluku – kazao je Dragovan i time se osvrnuo na napise kako u HNS-u strahuju da jedno od dva potpredsjednička mjesta koja prema Poslovniku pripadaju oporbi neće dobiti nitko iz HNS-a.

Iako se nakon posljednjih izbora vodila velika bitka SDP-a i HDZ-a oko imenovanja Ranka Ostojića na čelo Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Dragovan podsjeća da prema zakonu to mjesto pripada najvećoj oporbenoj stranci, dakle SDP-u, pa ne očekuje nikakve probleme oko izbora predsjednika tog radnog tijela.

>>Jandroković: U petak se još neće znati imena novih ministara

>>SDP: Kazna od 500 kuna neće nas spriječiti da rušimo kvorum

Komentara 1

HR
hrvojeuskok
16:57 12.10.2016.

nek ste se vi ispodjeljivali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije