Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pogledajte kako izgleda

Ministar Ostojić otkrio detalje o novim elektroničkim osobnim iskaznicama

Elektronička osobna iskaznica
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/9
10.06.2015.
u 14:46

Ako će netko tražiti iskaznicu ubrzanim postupkom u roku do deset dana, iskaznica će ga stajati 195 kuna

Na današnjem predstavljanju novih, odnosno elektroničkih osobnih iskaznica, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić iznio je podatke o tome tko sve ima pravo na osobnu iskaznicu, koliko će izdavanje stajati te koji su rokovi za izdavanje.

Za djecu do pet godina nova će elektronska iskaznica stajati 60 kuna, za djecu stariju od pet godina i punoljetne osobe iskaznica će stajati 79,50 kuna, a za građane s navršenih 65 godina, čije iskaznice neće sadržavati certifikate, iskaznice će stajati 49,50 kuna.

Bude li netko tražio iskaznicu u ubrzanom postupku u roku do deset dana, iskaznica će ga stajati 195 kuna, dok će u užurbanom postupku, što znači izdavanje iskaznice u roku do tri dana, taj postupak stajati 500 kuna.

– U prva dva dana novog zakona o osobnim iskaznicama, predano je 4702 zahtjeva za novu elektroničku iskaznicu i sad je to najsigurniji način ulaska u sustav e-građani – kazao je na današnjem predstavljanju nove e-osobne iskaznice ministar Ranko Ostojić pokazavši svoju novu elektroničku osobnu iskaznicu. Dodao je da ju je platio 79,5 kuna ipak priznavši da mu nisu naplatili ubrzani postupak izdavanja.

No, ministar je istaknuo kako će uskoro građani moći doći i do čitača za korištenje elektroničkih usluga, čime će se onda moći koristiti i usluge sustava e-građani. Ipak, od predstavnice ministarstva uprave Lede Lepri, doznalo se kako se danas mogu koristiti 22 e-usluge, dok se prije točno godinu dana, kada je e-sustav pokrenut, moglo koristiti samo 14 usluga.

No, osim ove 22 usluge kojima smo se mogli koristiti i sa starom osobnom iskaznicom, s novom e-osobnom iskaznicom za sada ne možemo koristiti nijednu drugu uslugu iz sustava e-građani.

Napomenuto je da bi prva od usluga kojom bismo se mogli koristiti u skoro vrijeme mogla biti mogućnost potpisivanja dokumenata za djecu koja će roditeljima omogućiti da prijave tek rođenu djecu bez odlaska u matične urede. Ministar Ostojić na kraju je kazao da nijedna kuna koja se plaća za nove osobne iskaznice ne ide na njezino izdavanje i da država tu ništa ne zarađuje već sav trošak ide na izradu iskaznice i na čip. Kazao je i kako u ovom trenutku e-osobnu iskaznicu građani mogu koristiti za 22 usluge sustava e-građani, za koje ne treba elektronički potpis.

>> Od ponedjeljka možete tražiti elektroničku osobnu iskaznicu

Komentara 35

DU
Deleted user
15:03 10.06.2015.

Hoće li taj milicioner prvo platiti štetu iz svog džepa vezanu uz onu glupost s registarskim pločicama? Prvenstveno mislim na najavljene tužbe dizajnera. Da ne bi opet mi plaćali njegove marifetluke i promašaje...

DU
Deleted user
15:00 10.06.2015.

Ja ovome jednostavno ništa ne vjerujem!

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
14:56 10.06.2015.

Zašto ne piše Europska unija? I zašto ne izdaju europske putovnice?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije