Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt Gradovi budućnosti

Evo koji su najpametniji gradovi u Hrvatskoj

projekt Gradovi budućnosti
FOI
21.10.2015.
u 10:14

Hrvatska ima ukupno 128 gradova, no koliko je među njima pametnih gradova? Mogu li i kako postati pametniji?

Odgovor na ovo pitanje trebao bi dati projekt Gradovi budućnosti, inicijativa pokrenuta od strane Poslovnog dnevnika, Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske i Udruge gradova namijenjen promociji izvrsnosti i inovativnosti ‘smart city’ i srodnih inicijativa implementiranih u hrvatskim gradovima, ali i podizanju opće svijesti javnosti oko važnosti razvoja novih tehnoloških, organizacijskih i logističkih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života stanovnika hrvatskih gradova. 

No, što su to uopće pametni gradovi (eng. smart city)?

Koncept pametnih gradova (eng. Smart city) jest skup multidisciplinarnih mjera, ideja i politika usmjerenih na poticanje razvoja ljudskih i tehnoloških resursa urbanih područja, te njihove strukturirane interakcije u svrhu omogućavanja održivog gospodarskog razvoja i više kvalitete života njegovih stanovnika. Iako se često veže uz razne varijante ICT tehnologija, koncept pametnih gradova znatno je širi od puke implementacije tehnoloških rješenja, te obuhvaća i razne sociološke koncepte, poput maksimalne društvene inkluzije i transparentnih sustava odlučivanja.

Dodjela priznanja
Dodjela priznanja najuspješnijima bit će upriličena na velikoj konferenciji Gradovi budućnosti 2015. koja će, uz prisustvo niza domaćih i stranih uglednika i stručnih predavača biti održana u studenom u maloj dvorani KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu, 11. studenoga 2015. godine.

Cilj je konferencije afirmirati se kao središnje mjesto rasprava o razvoju ‘smart city’ filozofije na području Hrvatske, ali i šire regije. Osim rasprava o aktualnoj problematici implementacije ‘smart city’ rješenja, smisao konferencije je da bude i mjesto transfera znanja i ideja, odnosno točka susreta svih važnih dionika u ovom sektoru, od predstavnika lokalne samouprave, preko proizvođača tehnologija i znanstvenih institucija do krajnjih korisnika tih usluga – građana. Jer, u konačnici, bez uspješnih Gradova budućnosti neće biti niti uspješne budućnosti Hrvatske!

Ulaz na konferenciju je besplatan ali je potrebno izvršiti prijavu zbog ograničenog broja mjesta u dvorani.

Prijavite se ovdje.

Očekuju vas dodjela priznanja najuspješnijim gradovima u RH u prošloj godini i prezentacije pametnih gradova; Milana, Barcelone i Eindhovena.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije