Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Evo koja će stajališta Hrvatske premijer Plenković iznijeti u Davosu, na panelu s Vučićem

Izraženo je zadovoljstvo što su hrvatski građani izjednačeni s ostalima iz EU, jer je Švicarska ratificirala protokol o slobodnom kretanju
19. siječnja 2017. u 22:55 6 komentara 2212 prikaza
Davos
Pogledajte galeriju 1/5

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković počeo je u četvrtak navečer Davosu bilateralne susrete sa sudionicima Svjetskog ekonomskog foruma. Jedan od važnijih susreta bio je onaj s glavnim tajnikom OECD-a Angelom Garriom, a razgovarali su o daljnjim koracima koje bi Hrvatska trebala poduzeti kako bi postala članica OECD-a (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj.

Riječ je o vrlo uglednoj konzultativnoj organizaciji, koja broji 35 članica iz cijelog svijeta, a prema mišljenju premijera Plenkovića, Hrvatskoj još manjka članstvo u toj međunarodnoj organizaciji, koja daje članicama na "težini" u svjetskim odnosima.

- Članstvo u OECD-u bi nam dalo onaj konačni legitimitet i u gospodarskom, fiskalnom smislu i funkcioniranju pravne države, jer je riječ o grupi država koja daje dodatnu legitimaciju i za ulaganje u Hrvatsku, a i mi bi njima doprinijeli svojim idejama i postignućima, kazao je Plenković.

rvatski premijer održao je i bilateralni susret s Federicom Mogherini, Visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, s kojom je Plenković, dok je bio u Europskom parlamentu vrlo usko surađivao.

Plenković Dalić Premijer uz ministre Plenković pružio podršku Barišiću i Dalić, a otkrio je i o čemu će u Davosu razgovarati sa Vučićem Andrej Plenković Premijer u Davosu Nema bilaterale, Plenković će se s Vučićem sastati samo na zajedničkom panelu

Tema razgovora bila je priprema Vijeća ministara koji će na sastanku na Malti u veljači usklađivati politiku oko pitanja migracija i problema migranata.

Razgovarali su i o pitanjima vanjske politike i sigurnosti, a "naravno da smo se dotaknuli i aktualnih pitanja, situacije u BiH, o Srbiji, Kosovu, dakle sve teme koje su i nama i povjerenici prioritetne, izjavio je Plenković nakon sastanka s Mogherini.

Plenkovića je u Davosu prvo dočekala predsjednica i ministrica zaštite okoliša Švicarske konfederacije Doris Leuthard.

Razgovarali su o migrantskoj krizi, te stabilnosti EU nakon Brexita. Predsjednica Leuthard izrazila je svoje uvjerenje da EU ima budućnost.

Izraženo je zadovoljstvo što su hrvatski građani izjednačeni s ostalima iz EU, jer je Švicarska ratificirala protokol o slobodnom kretanju. Odnosima doprinosi i hrvatska zajednica koja u Švicarskoj broji oko 65.000 ljudi.

U razgovoru s gruzijskim premjerom Plenković je izrazio potporu težnjama Gruzije u euroatlantskim integracijama i rješavanju viznog režima za građane Gruzije. Plenković je iznio i iskustva Hrvatske s mirnom reintegracijom okupiranih teritorija, što je problem i Gruzije.

Drugog dana boravka u Davosu, u petak Plenković već ujutro ima susret s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltembergom i hrvatskog premijera ovdje će posebno zanimati analiza i viđenje tajnika oko nastupanja nove američke administracije s predsjednikom Donaldom Trumpom na čelu. 

Tema razgovora bit će i sigurnosna situacija na jugoistoku Europe, hrvatska uloga u NATO-u, gdje Hrvatska sada nastupa s povećanim vojnim proračunom, što odgovara interesima NATO-a koji računaju posebni na članice koje su u stanju biti interoperabilne s ostalim saveznicima.

Središnji događaj u petak je održavanje panela o pogledima na istok i europsko susjedstvo, gdje će Plenković predstaviti hrvatska stajališta o tome kako gledamo na situaciju u našem susjedstvu, o prioritetu odnosa s BiH, odnosima sa Srbijom, o stabilizaciji odnosa Srbije i Kosova, te o europskom putu Ukrajine.

Na panelu uz Plenkovića sudjeluju još Petro Porošenko, predsjednik Ukrajine, Aleksandar Vučić, predsjednik vlade Srbije Sebastian Kurz, austrijski ministar vanjskih poslova i Johannes Hahn, povjerenik Europske komisije za proširenje.

>> Vučić dvoličan: u Davosu glumi mirotvorca, a u Srbiji potpiruje

KiK prosinac
PROMO
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super popuste!
  • Neo001:

    Da čujemo partijske komentare ?

  • Deleted user:

    Tema razgovora bit će i sigurnosna situacija na jugoistoku Europe, hrvatska uloga u NATO-u, gdje Hrvatska sada nastupa s povećanim vojnim proračunom,... kakve su ovo manipulacije? Pa taj "povećani" vojni proračun je sada na razini 2015. što je i dalje mizerno.

  • Machak:

    "Plenković je iznio i iskustva Hrvatske s mirnom reintegracijom okupiranih teritorija" - kake veze on ima s time???