Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rezultati istraživanja

Evo koga građani smatraju krivim za sukob navijača Torcide i policije na odmorištu Desinec

Torcida na autocesti napala policiju koja je uzvratila vatrenim oružjem
Foto: PIXSELL
1/3
04.06.2022.
u 19:37

Više godina u zatvor huligane bi poslalo oko 38 posto anketiranih. Za četvrtinu stvar bi se riješila visokim novčanim kaznama (25,6 posto). Obavezan rad za opće dobro kao rješenje vidi 16 posto.

Što misle hrvatski građani, tko je kriv za nerede koji su se dogodili između navijača Hajduka i policije na odmorištu Desinec na A1 i je li reakcija policije bila opravdana, istražila je Promocija Plus u anketi za RTL.

Koji su uzroci navijačkog nasilja?

Za trećinu to je nedostatak kućnog odgoja (33,1 posto). Potreba da se dokažu sebi kao i pripadnost klubu kroz huliganske nerede navodi nešto više od 14 posto ispitanika. Da je uzrok kriza i urušavanje društvenih vrijednosti razlog nereda - smatra oko 11 posto, a potom slijede rivalstvo klubova (8,8 posto), frustracija vlastitom egzistencijom (6,3 posto).

Oko 5 posto ili manje ispitanika navodi lošu ekonomsku situaciju, nezadovoljstvo klubom za koji navijaju (5 posto), lokal patriotske vrijednosti koje iskazuju kroz huliganizam (5 posto). Mediji koji neobjektivno izvještavaju ili napuhuju situaciju, kao uzrok navodi 3,8 posto ispitanika.

Video: Snimka sukoba na benzinskoj postaji: Navijači opkolili policajce

A tko je glavni krivac za nerede na autocesti koja je bila zatvorena 12 sati?

Najviše ispitanika - gotovo polovica - smatra da su to navijači Hajduka (46,6 posto) - zbog zaustavljanja prometa i napada na policiju. Drugi najčešći odgovor glasi - Hrvatski nogometni savez (16,8 posto), potom Uprava Dinama jer Torcidi nije dozvoljen transparent na Maksimiru (11 posto), a tek onda policija i to zbog loše sigurnosne procjene, premalo policajaca i slabe opreme (7,2 posto).

Kada se gleda po regijama osim u Dalmaciji - većina ispitanika (oko 50 posto) smatra da su glavni krivci Torcidaši. A Dalmatinci - njih više od četvrtine (27,2 posto) - krivca vide u Nogometnom savezu.

Je li reakcija policije koja je upotrijebila oružje opravdana?

Potpuno ili djelomično opravdana je za više od 56 posto ispitanih. Kada se podaci zbroje - više od trećine (34,9 posto) smatra policijsko korištenje oružja potpuno ili uglavnom neopravdano.

Kada je riječ o biračima pojedinih stranaka onda oko 70 posto i HDZ-ovaca i SDP-ovaca stoji uz policiju, ali najviše birači Centra (58,9 posto) misle da je policija pretjerala - tek trećina podržava reakciju (35,6 posto).

Photo: Pixsell/PIXSELL
Foto: PIXSELL

Kako riješiti problem navijačkih nereda i kako kazniti odgovorne?

Više godina u zatvor huligane bi poslalo oko 38 posto anketiranih. Za četvrtinu stvar bi se riješila visokim novčanim kaznama (25,6 posto). Obavezan rad za opće dobro kao rješenje vidi 16 posto. Nešto manje bi huliganima trajno zabranilo dolazak na stadione (14,9 posto). Da kazne treba povećati dominantan je stav. Gotovo 80 posto bi takvo što potpuno ili uglavnom podržalo povećavanje kazni. Tek 8 posto ispitanih je protiv.

NAPOMENA: Istraživanje je provedeno od 1. do 3. lipnja 2022. godine na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2,7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

 

Ključne riječi

Komentara 37

KR
Krotila
21:06 04.06.2022.

Huligani,Goli Otok i vaspitna palica.

Avatar Mamlazac
Mamlazac
00:50 05.06.2022.

Krive su premalene i preblage kazne !

HE
Herodot
11:14 05.06.2022.

"Oko 5 posto ili manje ispitanika navodi lošu ekonomsku situaciju" Koliko dedica i bakica ste pitali u toj anketi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije