Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
summit G20

Evo kako su se rukovali Obama i Putin - osmijesi samo za medije?

g20
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
Autori: jek, irk/VLM
05.09.2013.
u 17:30

Analiza govora tijela između Obame i Putina postalo je nešto poput geopolitičke salonske igre

Najviše zanimanja na početku današnjeg summita G20 u Sankt Peterburgu pobudio je susret Baracka Obame i Vladimira Putina. Nakon što je jučer Putin optužio Obaminu administraciju da je lagala Kongresu te da su američki zakonodavci nagovoreni da donesu odluku o napadu na Siriju, predsjednici dviju najjačih svjetskih sila mlako su se rukovali prije početka sastanka ignorirajući tenzije vezane uz Siriju.

Analiza govora tijela između Obame i Putina postalo je nešto poput geopolitičke salonske igre svaki put kada se dvojica čelnika susretnu. No, ovog puta nije bilo mnogo vremena za nju: rukovanje dvaju predsjednika trajalo je tek 15 sekundi, prenosi Guardian.

Obamina crna blindirana limuzina parkirala se pred palaču u kojoj je Putin čekao pozdravljajući lidere. Američki predsjednik bio je jedini lider koji je iskoristio svoje vlastito službeno vozilo za dolazak, odbivši iskoristiti Mercedes, koje je summit ponudio ostaloj 19-orici vođa.

Dvojica čelnika, oboje sa smiješkom na licu, pozdravili su se stiskom ruke. Zatim je Obama pokazao prema palači i svijetloplavom nebu, nazvavši lokaciju "prelijepom". 

Obama je lagao, kaže Putin

– Razgovaramo s tim ljudima. Pretpostavljamo da su pošteni. Ali on laže. I on zna da je lagao. To je patetično – rekao je Vladimir Putin jučer američkom državnom tajniku John Kerryju.

NYTimes piše da je raspored sjedenja na summitu promijenjen u posljednji trenutak kako Obama i Putin ne bi sjedili blizu jedan drugome. Iako je Putinov glasnogovornik najavio da će čelnici biti raspoređeni prema engleskoj abecedi, prema čemu bi između Obame i Putina bio samo saudijski kralj, raspored je promijenjen te se između čelnika SAD-a i Rusije trebalo nalaziti petero državnika, uključujući i britanskog premijera Davida Camerona. No, čini se da je ponovno, u posljednji trenutak, raspored sjedenja promijenjen te Obamu i Putina dijele tek dva mjesta. Između njih se nalaze tek indonezijski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono i australski ministar vanjskih poslova Bob Carr.

Obama, koji je prije dolaska u Rusiju sletio u Švedsku, izjavio je da je još uvijek optimističan te se nada kako će Rusija promijeniti svoj stav o Siriji.

>>Kinezi uz Ruse vezano uz Siriju: Napad bi podigao cijene nafte

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije