Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Evo kako poduzetnici zaobilaze plaćanja državi

Za nepodnošenje izvještaja kazna je od 10 do 100 tisuća kuna, i država se tu mogla dobro naplatiti.
10. kolovoza 2015. u 11:18 33 komentara 3610 prikaza
novac
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Poduzetnici su pronašli način kako zaobići pojedina plaćanja, piše HRT. Otvorenu tvrtku mogu zatvoriti za nula kuna i to tako da tri godine zaredom ne podnesu financijski izvještaj. Država je tako izgubila 700 milijuna kuna, koliki je iznos kazni za poduzeća koja FINI nisu podnijela godišnje izvještaje. U vrijeme internetskog poslovanja, država ima sve podatke, ali ništa ne poduzima. 

Za nepodnošenje izvještaja kazna je od 10 do 100 tisuća kuna, i država se tu mogla dobro naplatiti. No, podaci pokazuju da je FINA u 2013. godini prijavila više od 20.000 poduzetnika, među kojima i oko 7.000 tvrtki koje tri godine zaredom nisu podnijele financijski izvještaj pa su besplatno ugašene. 

I tako pošteni za zatvaranje tvrtke izdvajaju od 8 do 20 tisuća kuna, a oni drugi posao gase bez lipe troška. Na pitanje zašto Porezna uprava nije podnijela ni jedan optužni prijedlog HRT-u odgovor nije stigao.

>> Vlada pojednostavljuje likvidaciju: Za zatvaranje tvrtke umjesto 8.000 sada potrebno 2.500 kuna

ogulin
plaća je od 4800 do 7000 kuna
Gradi se najveća tvornica drvenih podova na svijetu: Na raspolaganju nam je 300 radnika, trebamo ih još
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva
  • than:

    Pravo je pitanje zasto se zatvaranje tvrtke uopce i placa. Smislili su uhljebi zakone da iscjede iz covjeka koji propada i posljednju lipu.

  • LeonardS:

    Kad bi država uredno kontrolirala poslovanje odvjetnika, bi se dobro proračun napunio , ako neznaju kako onda su nesposobni ili to namjerno pod tepih guraju, i kako da onda imamo povjerenje u takvu vlast

  • trunjo:

    Gospodo novinari....prije nego napravite hajku na "bivše poduzetnike" surova istina je da ti isti pouzetnici ne zatvaraju zbog toga što su zaradili milione nego zato što su PROPALI.....A svako fin.izvještaj kojiMORAJU podnjeti dodatno izvlaći od njih 500-1000kn a od kuda ... prikaži još! pitam vas....najbolji komentar je napisao korisnik THAN.....Pravo je pitanje zasto se zatvaranje tvrtke uopce i placa. Smislili su uhljebi zakone da iscjede iz covjeka koji propada i posljednju lipu.